Jízda na červenou a rychlost. Kamery ve Vysokém Mýtě letos odhalily už 3000 přestupků

10. červen 2020 07:22

Tisíce pokut za rychlost a jízdu na červenou rozdala od nového roku vysokomýtská radnice neukázněným řidičům. Od loňského podzimu totiž hlavní tah I/35 hlídá kamerový systém, který má zklidnit dopravu na přetížené silnici.

Od začátku roku do konce května radnice rozdala 1500 pokut za jízdu na červenou. Průměrně tedy 10 pokut za den. Radnice předpokládala, že se bude počet těchto přestupků snižovat, protože se dostane do povědomí řidičů, že je jízda na červenou hlídaná. Jenže to se nestalo a počet jízd na červenou neklesl ani v době pandemie koronoaviru.

Rychlost kamery měří na dvou místech. Radary jsou na příjezdu do města od Litomyšle a na příjezdu od Hradce Králové za železničním přejezdem. Počet rozdaných pokut za rychlost je přibližně stejný jako za jízdu na červenou. Od Nového roku přibližně 1500.

V současné funguje jen měření rychlosti ve směru od Litomyšle. Radary rychlost měří 24 hodin denně, detekce jízdy na červenou je v provozu jen tehdy, kdy fungují semafory.

Čtěte také

Město zavedení těchto systémů obhajovalo zvýšením bezpečnosti v okolí hlavní silnice a také zklidněním dopravy. Podle Františka Jiraského se skutečně doprava na I/35 zklidnila. Mohou za to i semafory, kterých je teď ve Vysokém Mýtě víc a také současná částečná uzavírka hlavního tahu.

Od začátku byl ale slyšet argument, že radnici jde jen o výběr peněz za pokuty. Často to zmiňovali například lidé na sociálních sítích a částka, kterou radnice na pokutách může získat, rozhodně není malá.

Za prvních 5 měsíců roku 2020 město rozdalo zhruba 3 tisíce pokut, kdyby každá byla za pětistovku, tak to je 1,5 milionu korun. Zkušenosti ze sousední Litomyšle ukazují, že radary mohou do městského rozpočtu ročně přinést několik milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související