K červenci pasuje natrpklá chuť, pozdní léto už je na sladko

30. červen 2022

K červenci patří nahořklá chuť a červená barva v podobě dozrávajícího ovoce. Co to v praxi znamená? Podle Dany Šťastné z jídelny Kruh zdraví Chrudim je dobré v tomto čase zařazovat potraviny, které mohou mít skutečně i mírně nahořklou, trpkou chuť. Například ovčí a kozí sýry, listové saláty, čočku, kukuřici, jáhly nebo zelí.

Nejlepším způsobem přípravy pokrmu je krátké osmahnutí. Vyzkoušejte například lehce orestovat kousky brokolice a mrkve, mírně osolit, potřít olivovým olejem. Je to skvělá příloha například ke grilovanému masu.

Ovoce, ovocný špíz, zdravá strava, dieta, veselé jídlo, party, občerstvení, svačina

„V horkém létě si můžete připravit osvěžující ovocný kefír. Stačí rozmixovat sezónní ovoce a smíchat s kefírem. Vynikající jsou i cuketové špagety. Ty jednoduše nastrouháte a v syrovém stavu, lehce dochutíte solí, olivovým olejem. Výborným dochucovadlem je japonský umeocet, kde se snoubí slaná a kyselá chuť,“ říká Dana Šťastná a přidává další recept na hrášek po řecku s koprem a sýrem balkánského typu. K pozdnímu létu se pak přidává sladká chuť a žlutá barva dozrávajícího ovoce a zeleniny.

Začínají prázdniny a s nimi také starost rodičů nebo prarodičů, čím nakrmit své ratolesti. Podle Dany Šťastné je nejlepší přitáhnout děti k vaření zábavnou formou, aby jen nečekaly, co jim kdo přinese až tzv. pod nos.

„I školkové děti si krásně zvládnou udělat ovocný špíz z toho, co nabídne babiččina zahrádka. Jednoduše si napíchají angrešty, rybízy, jahody, třešně a další letní ovoce na špejli,“ říká hned v úvodu Radioporadny Dana Šťastná, k jejíž profesi patří mimo jiné vzdělávat malé děti v oblasti stravování.

Jablečné lívance bez cukru

Ingredience
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek špaldové mouky nebo jiné mouky
  • třetina prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaných jablek
  • skořice

Spolu s dětmi si můžete připravit velmi jednoduché lívance bez cukru.

Vše smícháme a smažíme malé lívance na oleji na pánvi. Lívance pak potíráme zakysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem, můžeme kombinovat s marmeládou

Spustit audio

Související