K červenci pasuje natrpklá chuť, pozdní léto už je na sladko
K červenci patří nahořklá chuť a červená barva v podobě dozrávajícího ovoce. Co to v praxi znamená? Podle Dany Šťastné z jídelny Kruh zdraví Chrudim je dobré v tomto čase zařazovat potraviny, které mohou mít skutečně i mírně nahořklou, trpkou chuť. Například ovčí a kozí sýry, listové saláty, čočku, kukuřici, jáhly nebo zelí.
Nejlepším způsobem přípravy pokrmu je krátké osmahnutí. Vyzkoušejte například lehce orestovat kousky brokolice a mrkve, mírně osolit, potřít olivovým olejem. Je to skvělá příloha například ke grilovanému masu.
„V horkém létě si můžete připravit osvěžující ovocný kefír. Stačí rozmixovat sezónní ovoce a smíchat s kefírem. Vynikající jsou i cuketové špagety. Ty jednoduše nastrouháte a v syrovém stavu, lehce dochutíte solí, olivovým olejem. Výborným dochucovadlem je japonský umeocet, kde se snoubí slaná a kyselá chuť,“ říká Dana Šťastná a přidává další recept na hrášek po řecku s koprem a sýrem balkánského typu. K pozdnímu létu se pak přidává sladká chuť a žlutá barva dozrávajícího ovoce a zeleniny.
Začínají prázdniny a s nimi také starost rodičů nebo prarodičů, čím nakrmit své ratolesti. Podle Dany Šťastné je nejlepší přitáhnout děti k vaření zábavnou formou, aby jen nečekaly, co jim kdo přinese až tzv. pod nos.
„I školkové děti si krásně zvládnou udělat ovocný špíz z toho, co nabídne babiččina zahrádka. Jednoduše si napíchají angrešty, rybízy, jahody, třešně a další letní ovoce na špejli,“ říká hned v úvodu Radioporadny Dana Šťastná, k jejíž profesi patří mimo jiné vzdělávat malé děti v oblasti stravování.
Jablečné lívance bez cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek špaldové mouky nebo jiné mouky
- třetina prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaných jablek
- skořice
Spolu s dětmi si můžete připravit velmi jednoduché lívance bez cukru.
Vše smícháme a smažíme malé lívance na oleji na pánvi. Lívance pak potíráme zakysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem, můžeme kombinovat s marmeládou
Související
-
Sušené ovoce nebo pickles - zdravé způsoby konzervace, které známe díky našim předkům
Jak si naši předkové poradili s uchováváním potravin, když neznali ani mrazák, ani lednici? Jejich možnosti byly omezené. Jejich recepty se teď vrací do moderního života.
-
Zášpamrk a daikon. Vpusťte zdravou výživu do kuchyně
Někteří lidé se v těchto měsících začínají více zajímat o své zdraví. A s tím souvisí i výběr kvalitnějších potravin. Inspiraci přinesl do studia Pardubice Jiří Malík.
-
Svačina do školy jedině ručně dělaná, ne ze špajzu, říká Margit Slimáková
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu nebo chuť na čokoládu? Nestresujte striktními omezeními a doporučeními. Margit Slimáková se v nové knize snaží vyvrátit zažité mýty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.