Zášpamrk a daikon. Vpusťte zdravou výživu do kuchyně
Někteří lidé se v těchto měsících začínají více zajímat o své zdraví. A s tím souvisí i výběr kvalitnějších potravin. Inspiraci přinesl do studia Českého rozhlasu Pardubice Jiří Malík z pardubické restaurace se zdravou výživou Špalda.
Sušenky Zášpamrk (zázvor, špalda, mrkev)
Potřebujete:
200 gramů mrkve, 300 gramů špaldové mouky celozrnné, 150 mililitrů olivového oleje, 70 gramů sladěnky, 20 gramů kypřicího prášku, 15 – 20 gramů čerstvého nebo sušeného zázvoru
Postup:
Očištěnou mrkev a zázvor nastrouháme najemno a smícháme se všemi ostatními surovinami. Vše dobře propracujeme a necháme chvilku odležet v lednici. Pak těsto vyválíme na zhruba pětimilimetrové pláty a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Luštěninové rizoto s tofu omáčkou
Uvařte luštěniny (sojové boby, cizrna, fazole bílá, červená ledvina) a v dalším hrnci zhruba stejné množství rýže natural. Na oleji orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a kmín a smíchejte s luštěninami, kukuřicí z plechovky nebo mraženými, přidejte trochu nasekaného libečku a osolte. Na talíři ozdobte čerstvou petrželkou a přelijte omáčkou.
Na tofu omáčku s daikonem budete potřebovat sojovou majonézu a zakysanou smetanu v poměru dvě ku jedné. Nastrouhejte bílou ředkev, přidejte citronovou šťávu, sůl a vše smíchejte.
Související
-
Černá kapusta jako superpotravina? Známe ještě lepší variantu!
Všechny druhy brukvovitých rostlin jsou velmi zdravé. Například černá kapusta je momentálně ve Spojených státech předmětem zbožštění.
-
Klíčky, kořínky, zelené výhonky. To nejlepší pro naše tělo
Nenechme se v zimě ochudit o zdravou zeleninu. Zelené lístky si může vypěstovat doma každý. Stačí zasadit pár semínek do květináče se zeminou třeba za oknem v kuchyni.
-
Jak se dostat do formy? Poloviční přílohy, více vlákniny a pohyb
Budu se více hýbat a začnu kvalitně jíst. To jsou asi nejčastější předsevzetí, se kterými někteří lidé vcházejí do nového roku. Ne každý ale vydrží.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka