Zášpamrk a daikon. Vpusťte zdravou výživu do kuchyně
Někteří lidé se v těchto měsících začínají více zajímat o své zdraví. A s tím souvisí i výběr kvalitnějších potravin. Inspiraci přinesl do studia Českého rozhlasu Pardubice Jiří Malík z pardubické restaurace se zdravou výživou Špalda.
Sušenky Zášpamrk (zázvor, špalda, mrkev)
Potřebujete:
200 gramů mrkve, 300 gramů špaldové mouky celozrnné, 150 mililitrů olivového oleje, 70 gramů sladěnky, 20 gramů kypřicího prášku, 15 – 20 gramů čerstvého nebo sušeného zázvoru
Postup:
Očištěnou mrkev a zázvor nastrouháme najemno a smícháme se všemi ostatními surovinami. Vše dobře propracujeme a necháme chvilku odležet v lednici. Pak těsto vyválíme na zhruba pětimilimetrové pláty a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Luštěninové rizoto s tofu omáčkou
Uvařte luštěniny (sojové boby, cizrna, fazole bílá, červená ledvina) a v dalším hrnci zhruba stejné množství rýže natural. Na oleji orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a kmín a smíchejte s luštěninami, kukuřicí z plechovky nebo mraženými, přidejte trochu nasekaného libečku a osolte. Na talíři ozdobte čerstvou petrželkou a přelijte omáčkou.
Na tofu omáčku s daikonem budete potřebovat sojovou majonézu a zakysanou smetanu v poměru dvě ku jedné. Nastrouhejte bílou ředkev, přidejte citronovou šťávu, sůl a vše smíchejte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.