K modelářství vás mohou přivést i počítačové hry

14. únor 2014

Milan Vinš tvrdí, že modelářství rozhodně není záliba pár podivínů. Tento převážně pánský koníček opět slaví svůj boom. Modeláři se scházejí v klubech. Na trhu jsou stavebnice pro začátečníky i náročné.

Navíc náš host pozval posluchače na 15. ročník soutěžní přehlídky modelů Pardubický Kit salon. Ten návštěvníkům ukáže, že zmenšeniny vojenské i civilní techniky nemají být jen dokonale nablýskané, jako by právě vyjely z továrny. Správný model tanku nebo letadla musí být zašpiněný od bláta či odřený.

Model je třeba "opočasit"

"Každý model se musí správně 'opočasit'. Měl by mít vyšisované barvy, odřená nebo zrezlá místa, být od bahna. Samozřejmě jsou na to modelářské techniky, jak to udělat. Bláto se používá výjimečně," řekl Vinš.

Na výstavě budou k vidění stovky modelů od těch nejmenších, které měří několik centimetrů, až třeba po letadla s rozpětím křídel 60 centimetrů. Vystavovatelé představí modely z první a druhé světové války i současné vojenské modely obrněných vozidel, letadel nebo vrtulníků. K vidění budou například i civilní dopravní letadla.

"Oblíbená jsou dioramata, kde je v krajině zasazený třeba nějaký vojenský konflikt. Přijedou i majitelé rádiem ovládaných aut. Porotci pak na výstavě ocení nejlepší modely v daných kategoriích," řekl Vinš.

Model letadla

Modeláři v současnosti mají mnohem lepší podmínky pro svůj koníček než v minulosti. Na trhu je řada výrobců a téměř vše potřebné se dá koupit. Mezi novými zákazníky nejsou jen modeláři, ale také hráči počítačových her.

"Počítačové hry trhu pomohly. Hráči, kteří hrají vojenské hry, si staví vlastní modely, s kterými se ve virtuálním světě potkávají, a chtějí je mít doma na stole," dodal Milan Vinš.

Pardubický Kit salon proběhne v sobotu 15.2. od 10 do 16 hodin v Domě kultury Dukla.

autor: PRO
Spustit audio