K symbolům Chebu patří středověký soubor kupeckých domů zvaný Špalíček. Stojí už od 13. století

2. září 2022

Mezi největší turistické zajímavosti a dominanty západočeského města Chebu patří tak zvaný Špalíček. Jde o seskupení bývalých kupeckých domů, které se nachází v dolní části náměstí krále Jiřího z Poděbrad. Původně se na tomto místě prodávalo maso, později se tu usídlili nejrůznější obchodníci a kramáři.

Základy Špalíčku byly položeny už ve 13. století. Původně se ale jednalo o dřevěné boudy, které byly postupem času přestavovány do dnešní podoby. Z původních tří bloků domů vysokých tři až čtyři patra se dodnes zachovaly jen dva bloky. Odděluje je od sebe Kramářská ulička. Ta je oblíbenou turistickou atrakcí, podobně jako Špalíček samotný. Je totiž nezvykle úzká a křivá, takže si ji každý chce projít.

Špalíček rozděluje Kramářská ulička

Do dnešních dnů se ze Špalíčku dochovalo celkem jedenáct částečně hrázděných domků s různobarevnými fasádami. Dříve ve Špalíčku sídlilo muzeum. Dnes tu najdete různé krámky, kavárny i kancelářské prostory. Část domů slouží i pro bydlení. Když se tedy do Chebu někdy vydáte, budete moci Špalíček obdivovat pouze zvenčí.

Špalíček v Chebu

A jestli vás zajímá, odkud pochází nezvyklé pojmenování celého komplexu, pak vězte, že je to z egerlandského slova Stöckel, které v češtině znamená špalek. Domy vystavěné těsně jeden vedle druhého, netradičně vysoké a různě barevně vyvedené, totiž už v minulosti připomínaly řeznický špalek.

Spustit audio