Kachna na pomerančích. Česká klasika ovšem dotažená téměř k dokonalosti pikantní omáčkou

Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - pečenou kachnu na pomerančích.

Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

Ingredience
  • zhruba 900 g kachních prsou
  • hrnek červeného vína
  • hrnek kuřecího vývaru
  • ½ pomeranče
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • pepř

Kachní maso má výraznou chuť a šikovný kuchař z něj vykouzlí spoustu dobrot. Ale jen pro někoho. Kvůli množství tuku si na něm nemohou smlsnout lidé se šetřící dietou nebo s vysokou hladinou cholesterolu ani diabetici. Vyšší podíl má hlavně biskup a stehýnka, o něco méně (ale až po odstranění kůže) je v prsíčkách.

Kachní svalovina obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Protože však jde o maso prorostlé sádlem, je nutné počítat také s vyšší dávkou cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Postup:
Prsa umyjte, osuště a v kůži udělejte zářezy do kříže (pozor, abyste neřízli do masa).
Z obou stran je osolte, opepřete a dejte na ještě studenou pánev smažit kůží dolů.
Po 12-15 minutách otočte na druhou stranu a nechte jen zatáhnout na 1 minutu.
Dejte do trouby kůží dolů dopéct na 200 °C na 4-6 minut.
Mezitím si připravte šťávu z vína, vývar, med a pomeranč nakrájený na plátky.
Vařte tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
Prsa po vyjmutí z trouby otočte kůží nahoru a nechte odpočívat ještě 10 minut.
Pak je nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

Kachna ale není jen naší doménou, na nedostatek příznivců ve světě si její lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat. Proto se i cíleně šlechtila. Mezi kulinářsky nejdůležitější v Evropě patří tučnější kachna nantská a masitá bavorská či rouenská. U nás si pozice čím dál víc upevňuje i barbarie, dovezená v roce 1936 z Francie.

Pokud jde o klasickou kachnu, nejlepší bývají mladé kusy, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 2 kilogramů. Křehčí a šťavnatější maso nabízejí samice, kačeři kontrují výraznější chutí. Na trhu se objevují chlazené i mražené, vcelku i porcované, hlavně stehna a prsní část.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.