Kadeřnictví otevřou 25. května. SMS chodily i v noci, všichni chtějí objednat první den, říká kadeřnice

18. duben 2020 09:12

Nouzový stav zastavil práci i lidí v kadeřnických službách. Ženy se proto už měsíc svépomocí stříhají a barví samy doma  a ne vždy to dopadne úplně podle jejich představ. Teď už je ale jasné, kdy bude možné dát účes opět do pořádku. Vláda totiž rozhodla, že holičství a kadeřnictví se otevřou 25. května.

Jakmile padlo rozhodnutí vlády, nepřestal telefon Veroniky Seifertové vyzvánět. „Spustila se neuvěřitelná smršť, do dvou do rána mi cinkaly SMS zprávy ať všechny objednám na 26. května.“ Proto prosí kadeřnice zákazníky o trpělivost při objednávání.

Zákazník má celý salón pro sebe

„V salóně je nás sedm, takže si každý vylosoval jeden den v týdnu, aby tu byl od rána do večera sám. Kadeřník si může během směny udělat třeba deset zákaznic, ale teď, když je tohle omezení, tak jich udělám pět,“ říká Seifertová.

Kadeřnice mají stále možnost chodit upravovat vlasy zákazníkům domů. To ale Veronice Seifertové nepřijde jako nejšťastnější řešení. „Legálně nás pustili do rodin, což mi přijde úplně zcestné, protože každá rodina je vícečlenná a pochybuju, že když přijdu do domácnosti, tak budou mít roušky na puse a pro mě to je daleko větší riziko.“

Teploměr a pláštěnka

Už teď připravují v salónu bezpečností a hygienická opatření. „Vejde zákaznice, změří se teplota, vydezinfikují se ruce. Bude mít stále roušku, kadeřník taky. Budou jednorázové pláštěnky a takhle se pojede a budou chodit zákaznice po dvou hodinách. Když nebudu stíhat, tak bude zákaznice čekat přede dveřmi,“ popisuje kadeřnice.

Vlasy podle ní půjdou ostříhat, i když bude mít klient roušku. „Samozřejmě si ji mohu trochu nadzvednout a obstřihnout. Budu se chránit tím, že budu mít rukavice, ale na to stříhání to nejde. Zvládnu mít rukavice skoro při všech úkonech, kromě stříhání.“

První dny po uzavření provozovny postupovala podobně jako ostatní. „Když se bavím s kolegy, tak je to všude stejné. Když bylo prvních čtrnáct dní zavřeno, tak všichni vygruntovali doma, druhých 14 dní gruntovali v práci, takže jsme připravení, máme umyté úlohy a všechno. Před tím otevřením přijdu ještě setřít podlahu.“

Práce kadeřnici chybí a na otevření, i když v omezeném provozu, se těší. „Chybí mi to strašně moc, člověk je zvyklý na nějaký rytmus, ruce už mě svrbí a těším se.“ Veroniku Seifertovou příjemně překvapily telefonáty zákaznic, které si chtěly koupit poukázku na ostříhání, aby tak kadeřnici v nelehké době finančně podpořily.

Spustit audio

Související