Východočeské divadlo nejspíš v této sezoně už neotevře

16. duben 2020 08:45

Pardubické Východočeské divadlo má pro diváky nepříjemnou zprávu. S největší pravděpodobností už v této sezoně pro ně divadelní sál neotevře. Vláda sice od 8. června povolila pořádání kulturních a společenských akcí, ale pouze do 50 osob. Divadelní sezona tak nejspíš v polovině března skončila.

Východočeské divadlo, tak jako jiná divadla, má v těchto dnech zavřeno. Funguje ale v jakémsi omezeném režimu. Do práce chodí vedení divadla, lidé, kteří se starají o jeho provoz, v krejčovské dílně se šijí roušky. Divadelníci také natáčí skeče, ve kterých berou diváky do zákulisí.

Čilý ruch je také v divadelních dílnách, kde se dokončují objednané zakázky a vyrábí kulisy pro plánovaná představení pardubického divadla. Konkrétně pro komorní hru Pochyby a  pohádku Tři veteráni, která měla mít premiéru na venkovní scéně Kunětické hory.

Divadlo na Kuňce nebude

Premiéru na Kunětické hoře připravují divadelníci jednou za dva roky, vždy na konci května. Letos ale s největší pravděpodobností nebude. Východočeské divadlo už zrušilo plánovanou premiéru hry Sherlock v nesnázích, která měla být 15. března. Tehdy ale začal nouzový stav.

Čtěte také

Co se týče Třech veteránů, ředitel Petr Dohnal ujišťuje, že pohádku začne soubor ještě před prázdninami zkoušet, nicméně si nedokáže představit, že by ji v červnu na Kunětické hoře herci odehráli. Na jednom místě by byla v jednu chvíli až tisícovka lidí, což s největší pravděpodobností ještě nebude možné. Premiéra se tedy odložila na září do kamenného divadla.

Šance, že se Východočeské divadlo v této sezoně ještě divákům otevře je poměrně malá. Ředitel divadla Petr Dohnal je přesvědčen o tom, že i kdyby to bylo možné, tak se lidé do divadla budou bát chodit. Divadlo se možná otevře pouze pro premiéru komorní hry Pochyby na Malé scéně.

Tu by mohlo navštívit jenom 50 lidí a s největší pravděpodobností to bude uzavřená premiéra pro zaměstnance divadla. Pro ostatní diváky herci budou skutečně hrát až v nové sezoně.

Spustit audio

Související