Kameny, kořeny, stoupání po sjezdovce. U Žamberka zabojují bikeři

11. květen 2022

Možná jste před deseti lety nevěřícně zírali na zlatý olympijský závod Jaroslava Kulhavého. V menším měřítku můžete klání horských kol sledovat taky v sobotu 14. května. Hostí ho Dlouhoňovice na Orlickoústecku. 

„Mají tam krásnou přírodu. Majitelé pozemků nám vyšli poměrně vstříc. Vytvořili jsme trať podle našich představ. Převýšení jednoho okruhu je asi 170 metrů. Závodníci podle věkových kategorií pojedou 1-6 okruhů. Vítěz získá titul mistr Pardubického kraje,“ říká za organizátory akce Tessuti sport bike race Jaroslav Cabalka.

Jenom s tréninkem

Ten, kdo jezdí na kole maximálně po cyklostezce, neuspěje. „Chce to opravdu zkušenost s horskou cyklistikou. Registrace ještě nejsou ukončené. Bude možnost přihlásit se i na místě, nejpozději 30 minut před startem. Zatím to vypadá, že bychom mohli mít kolem stovky závodníků.“

Na trati čekají mnohé nástrahy. „Bude tam kamenná zahrada, přes kterou závodníci pojedou, dřevěné lávky, skoky, prudké sjezdy po kořenech, ale i pasáže, kde se vyjíždí po louce do kopce. Střídá se sjezd, výjezd, technika. Občas závodník musí opravdu zabrat, aby překonal patřičnou překážku. Každá kategorie má svůj okruh uzpůsobený schopnostem a fyzickým možnostem,“ popisuje Cabalka.

Chytne se to?

Závody v Dlouhoňovicích nebudou poprvé. „Když jsem byl malý kluk, pořádaly se. Pak se tradice trochu rozpadla, protože pořadatelé zestárli, odešli, přestěhovali se. Před deseti lety jsme se to pokusili obnovit. Byly jeden dva ročníky. Letos bychom chtěli tradici znovu obnovit.“

Parkoviště připravili organizátoři přímo pod sjezdovkou v areálu závodu. „Fanoušci vystoupí, můžou si zajít pro pivo a občerstvení a už vidí závodníky před sebou na sjezdovce. Pokud nechtějí vidět technické pasáže, tak ani nemusí nikam chodit. Samotný závod začíná v 10 hodin dětskými kategoriemi od 6 let. Vrchol přijde v 11:30, kdy vyjedou muži. Závod odstartuje Ondra Moravec. Mělo by být hezky, sluníčko, ale žádné vedro,“ těší organizátora Cabalku.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související