U České Třebové vzniká 15 kilometrů singletracků, budou trasy pro amatéry i sportovní jezdce

13. leden 2020

V lesích nad Českou Třebovou vzniká 15 kilometrů singletracků. Jednosměrné terénní stezky pro cyklisty stavební firma dokončí v červnu, na podzim se otevřou pro veřejnost. Nabídnou obtížnost pro začátečníky i pokročilé.

„Trasy budou vhodné pro amatéry až po skutečně sportovní jezdce. Každý si tam najde svoje. Úpravy cest nezasahují do životního prostředí, neomezují funkci lesa. Přísně se sleduje, aby se neobnažovaly kořeny stromů, nedošlo k necitlivým zásahům. Tracky zaberou asi metr na šířku,“ řekla manažerka projektu Renata Šedová ze svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko.

Pokračování příští rok

K projektu patří i nástupní místo s parkovištěm a minikempem, které stavební firma zhotovila loni. Opravila také čtyři kilometry sjezdových lyžařských tratí na Pekláku, vybudovala pět kilometrů singletracků, pumptrack a skákací trenažér, který je zatím bez finální vrstvy. Nyní dělníci pracují na 15 kilometrech singletracků. Příští rok bude svazek obcí ještě dělat 25 kilometrů MTB tras pro horská kola, cesty budou vhodné i pro děti.

Čtěte také

„Máme hotových asi šest kilometrů singletracků. Jsou opásané páskou. Přijde jaro a ještě je budeme zhutňovat. Terén je víceméně homogenní, sklonitost terénu nám vyhovuje, i charakter lesa je pro práce příznivý. Stavbu předáváme v červnu,“ řekl stavbyvedoucí Pavel Matys.

Náklady jsou 17,3 milionu korun. Stavba je součástí česko-polského projektu Singletrack Glacensis a zahrnuje další investice v jiných regionech. Ve Zdobnici na Rychnovku bude deset kilometrů nových singletracků, jeden pumptrack a jeden cvičný trail. V polské Spaloně a Miedzygorzi vznikne 34 kilometrů terénních cyklostezek.

O areál u České Třebové se po dokončení a zprovoznění bude starat českotřebovská městská firma Ekobi.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související