Karate nezná první pohyb, není útočné. Navíc posílí i ducha, říká vicemistr světa

29. listopad 2021

První pravidlo japonského bojového umění karate zní: Karate nezná první pohyb. Co to znamená? Zeptali jsme se vicemistra světa Ondřeje Charváta.

„Karate vychází ze staré japonské tradice bojových umění. Člověk by neměl útočit, vyvolávat konflikt a být agresivní. Měl by reagovat na útočníka. V karate je to tak, že nejdřív musíte provést obranu a teprve potom přijde protiúok. Ve sportovním pojetí je to ale samozřejmě trochu jinak,“ vysvětluje Ondřej Charvát, předseda a trenér ve společnosti Karate Lions Pardubice.  

Víc než polovina umění karate je v hlavě

Karate se nenaučíte za dva měsíce a ne všichni u něj vydrží. Navíc potřebujete vyrovnanou hlavu. Víc než polovina umění karate je v hlavě. Velmi důležitá je psychická příprava, různé relaxační a meditační techniky. Děti se díky karate naučí zklidnit mysl, nereagovat unáhleně. Mají menší problém s jakoukoliv psychickou zátěží. Když je někdo moc divoký, mělo by ho karate zklidnit a obráceně.

Ondřej Charvát byl hostem Radioporadny

„Velkou předností je to, že se zatěžují všechny svaly rovnoměrně. Celkově se rozhýbete a zpevníte, neděláte jednostranné pohyby, proto to má velký zdravotní přínos. V našem klubu máme i karatistu, kterému je přes sedmdesát. Karate se dá naučit v každém věku,“ míní vicemistr světa.

Vyzkoušejte si karate v Pardubičkách v Karate Lions

Všechno začíná pohybovou přípravkou. Děti v Karate Lions Pardubice mohou začít trénovat už od tří let, kde získávají vztah ke sportu a pohybu, což je to nejdůležitější. Pak mohou pokračovat dál na karate nebo klidně přejít na úplně jiný sport.

Čtěte také

„Starší děti jsou rozděleny podle věku tak, aby mělo každé dítě odpovídající přístup. Ale karate naučíme i dospělé, staré, mladé, ženy, muže. Přijďte se podívat k nám do Pardubiček,“ láká k pohybu Ondřej Charvát, který se nedávno vrátil z Mistrovství světa WSF (World Shotokan Federation), které se konalo v listopadu v tureckém Istanbulu. A česká skupina tam zazářila.

„Navíc jsme se domluvili, že příští rok v září se ti nejlepší karatisté světa přestěhují na pár dnů do Pardubic, kde bude další mistrovství světa,“ uzavírá vicemistr světa Ondřej Charvát.

Spustit audio

Související