Hodně pohybu a málo agrese. Bojové umění aikido je pro děti i babičky

22. srpen 2019

Bojové umění aikido není sport, protože se v něm nesoutěží, jako například v karate nebo judu. Je to pro lidi, kteří nechtějí závodit a střádat doma medaile. Aikido dělají pro svůj lepší fyzický a psychický stav.

„Aikido se dá přirovnat k tanci, protože je založené na promyšleném kruhovém pohybu. Soupeře rozhodně nemá zranit, natož zlikvidovat,“ říká pardubický trenér Milan Kulhánek.

Ten, kdo se brání, bere energii od soupeře, a v kruhovém pohybu ji vrací. „Představte si hadici s vodou, která stříká na zeď. Energie se rozstříkne na všechny strany. Takhle funguje většina bojových sportů. U aikida je to tak, že máte hadici, která stříká, ale vy máte okap zatočený do kruhu. Voda se po okapu sveze a směřuje zpět k vám,“ vysvětluje trenér.

Aikido je pro děti i zdravé šedesátníky

Aikido může cvičit kdokoliv bez ohledu na fyzickou kondici. „Už v dětském oddíle učíme zásady etiky v dojo, hlavně úklony, které vyjadřují vzájemnou úctu. Po pozdravech následuje rozcvička, při které si děti zopakují základní pády, a nenásilnou formou si zaposilují. Jde o to hýbat se, ale zároveň se učit pravidlům slušného chování,“ zdůrazňuje trenér Kulhánek.

Bojovníci trénují aikido v tělocvičně

V Aikido Pardubice je registrovaných asi dvě stě padesát dětí a padesát dospělých. Náborová ukázková hodina pro vás, kdo byste si toto bojové umění chtěli vyzkoušet, se koná 11. září v 17 hodin na Gymnáziu Mozartova v Pardubicích Polabinách.

Chcete vědět víc? Poslechněte si záznam Radioporadny.

Spustit audio

Související