Karel Holas - frontman Čechomoru

2. listopad 2012

Na Rande přišel houslista a zpěvák oblíbené kapely, která propojuje rock a folklór

Narodil se ve Svitavách, dětství prožil v Moravské Třebové. Jeho otec, lesník a nadšený muzikant ho v šesti letech dovedl do „lidušky“, kde se Holas začal učit hrát na housle. Po studiu na brněnské hudební konzervatoři hrál s různými skupinami (ETC, ZOO, Marsyas, Dobrohošť), klasice se nikdy příliš nevěnoval. V roce 1989 byl u počátků skupiny České srdce, která se věnovala keltské hudbě.

Největší slávu mu přinesla Českomoravská hudební společnost (později přejmenovaná na Čechomor), ve které se potkal s dalším svitavským rodákem Františkem Černým. Kapela dlouho hrála, kde se dalo (hospody, ulice), pravidelně vystupovali na pražském Výstavišti. Zlom přišel na přelomu staletí, kdy Čechomor absolvoval turné s Lucií a následně i s Jaromírem Nohavicou. V roce 2001 se konal koncert v Rudolfinu, kde hrál Čechomor s komorním orchestrem Collegia českých filharmoniků. Následně pod vedením svérázného britského producenta Jaza Colemana vzniklo album Proměny, kterého se k dnešku prodalo čtvrt milionu. Velký úspěch měl i film Rok ďábla Petra Zelenky.

Logo

Dnes patří Čechomor mezi nejoblíbenější tuzemské kapely, dosud vydal 19 nejrůznějších alb. V současnosti vyráží na malé turné s americkou písničkářkou Suzanne Vega, na příští rok muzikanti chystají oslavy 25 let fungování kapely.

Samotný Holas je vyhledávaným muzikantem, spolupracoval na albech Alana Stivella, Marty Kubišové, Vladimíra Mišíka, Petra Nováka, Tiché dohody, Tří sester, Jaromíra Nohavici, Lenky Dusilové a dalších. Realizuje se také jako skladatel filmové (Příběhy obyčejného šílenství, Svatba na bitevním poli, Fimfárum – Do třetice všeho dobrého), divadelní (Teremin) a reklamní hudby.

Další host Jolany Voldánové má s Karlem Holasem hodně společného. I on prožil dětství na Svitavsku a i on se věnuje hudbě. Hostem bude rodák z Bystré u Poličky Zbyněk Fric, který je úspěšným hercem, zpěvákem a tanečníkem. Znát ho můžete z řady muzikálů (Tři mušketýři, Pomáda, Lucrézia Borgia) a televizních seriálů (Zdivočelá země, Velmi křehké vztahy). Rande s Jolanou a Zbyňkem Fricem si nalaďte v pátek 9.11. ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice.

Zbyněk Fric
Spustit audio