Kašpárek na lampě, parapetu nebo dlažbě. Chrudim chce pustit loutky do ulic

6. říjen 2021 08:36

Chrudimská radnice chce po městě rozmístit loutky, které by odkazovaly na místní muzeum loutek. Měly by se stát turistickou atrakcí. Město vypsalo výběrové řízení, návrhy mohou žadatelé posílat do 10. listopadu.

„Je to z cyklu jak oživit kulturu v Chrudimi. Řekli jsme si, že by bylo fajn mít po městě rozmístěné v interiérech a exteriérech menší loutky. Když budu konkrétní, máme tu vyhlášené řeznictví. Loutku může mít na fasádě, na parapetu,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Pohladit a vyfotit

Podle starosty se loutky mohou stát městskou zajímavostí nejen pro děti, postavičky nemusí být stále na jednom místě, mohou se čas od času přemísťovat. „Je definovaná výška 70 centimetrů, ale mohou být i menší, aby se na ně dalo sáhnout, pohladit je, vyfotit,“ řekl Pilný.

Bronzoví trpaslíci v ulicích Wroclawi

Například ve Wroclawi jsou turistickou atrakcí trpaslíci odlití z bronzu, po městě jsou stovky postaviček, v Chrudimi by mohlo být něco podobného, dodal Pilný. Cena jedné loutky nemá přesáhnout 70 000 korun, a to včetně dopravy a instalace. Autoři mají navrhnout loutku inspirovanou kašpárkem, který je v muzeu, druhý návrh mají zhotovit podle své fantazie.

Loutky mohou být na zdi, dlažbě nebo na sloupu veřejného osvětlení. Město ustanoví pro výběr přihlášených návrhů komisi. V odborné komisi bude ředitelka loutkářského muzea Simova Chalupová, sochaři Petr Urválek a Kurt Gebauer. Za město by v ní měl být starosta nebo městský architekt Marek Janatka.

autoři: pta , kop | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související