Chrudimské loutky letí do Soulu samy. Instalovat je budou na dálku

18. březen 2021

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi chystalo na loňský červen rozsáhlou výstavu českého loutkářství pro muzeum historie v Soulu, kterou muselo kvůli epidemii zrušit. Výstava se nakonec jen odložila na letošní rok. Její instalace se ale bude muset provést bez přítomnosti českých kurátorů.

Většina Korejců, kteří navštívili Evropu, má představu, že loutkové divadlo je to, co viděli v Praze. Tedy loutky, které se prodávají turistům na Karlově mostě, což s realitou nemá mnoho společného.

„V Koreji neznají loutkové divadlo, ačkoliv kolem nich, třeba čínské loutkové divadlo má mnoho forem, japonské loutkové divadlo je vyhlášené po celém světě, ale Korejský poloostrov to minulo. Znají dřevěné řezbované figury, ale ty se používají při pohřbech. Loutky tak mají spojené s pohřebními rituály,“ říká ředitelka chrudimského muzea Simona Chalupová.

Umělou říčku s vlnkami a promenádu zamilovaných vybudovali pro zpříjemnění života v centru Soulu

Loutky už jsou připravené v leteckých bednách a v polovině dubna by měly diplomatickým letadlem odletět do Soulu. Získat všechna nutná povolení a další dokumenty nutné pro vývoz exponátů do Koreje byl náročný úkol, na kterém s Muzeem loutkářských kultur spolupracovala také ministerstva zahraničí, kultury a další instituce. Velkou výzvou bude také instalace výstavy bez přítomnosti českých odborníků.

Instalace na dálku

Korejci s loutkami neumí zacházet, nejprve tedy bude nutné je naučit, jak marionety vlastně fungují. Čeští kurátoři by rádi zachytili figury v pohybu, aby jen nevisely. V nejhorším případě jim s instalací pomůže korejský student, který v Čechách pobýval a loutkovému divadlu se zde věnoval.

„Máme možná trochu bujnou fantazii. Nějak si to představujeme, ale jak to bude doopravdy, nikdo neví. Mezi námi a Koreou je osm hodin časový posun, naši kurátoři budou chodit do práce na sedmou a do jedenácti budou v kontaktu s korejskými kolegy a budou korigovat tu instalaci,“ vysvětluje Simona Chalupová.

Spustit audio

Související