Kde v Pardubickém kraji zaručeně zabloudíte? V tújích a habrech

30. červen 2018

Zábavu i trochu dobrodružství si můžete užít ve dvou velkých labyrintech. Jeden najdete na zámku v Nových Hradech, druhý vyrostl u břehu Tiché Orlice v Brandýse nad Orlicí.

Slovo Labyrint známe z antické mytologie. Stavitel a vynálezce Daidalos postavil labyrint pro krétského krále Mínóa, aby v bludišti svého paláce mohl držet hrozivého tvora Minotaura. Napůl býka a napůl člověka. Labyrinty oživila renesance a v baroku patřilo bloudění v zámeckých zahradách k oblíbeným druhům zábavy, stejně jako dnes v Nových Hradech. 

Stovky smaragdových tújí

Areál rokokového zámku v Nových Hradech je velmi rozlehlý a má hned několik návštěvnických magnetů. Mezi ně určitě patří labyrint ze vzrostlých tújí. Vytvořili ho majitelé zámku, rodina Kučerových. Autorem návrhu labyrintu, který vznikl v roce 2007, je zahradní architekt David Kučera. Část nízkých tújí byla do labyrintu přenesena z nádvoří, počet stromů v labyrintu se nyní pohybuje okolo 750.

Barokní sýpka nad bludištěm novohradského labyrintu, vpravo bývalá zámecká oranžerie s expozicí anglických klobouků

Túje typu smaragd se pravidelně upravují do dvou typů výšek, dvou a tří metrů. Po cestách v labyrintu ujdete asi 600 metrů, samozřejmě ale záleží na tom, jak dobře se orientujete. Najít správnou cestu by vám měl usnadnit i výhled ze čtyř dřevěných můstků. To, že v labyrintu narazíte na pár slepých uliček, vás asi nepřekvapí. O soše, která stojí v jeho středu, se to ale říct nedá.

Novohradské bludiště ukrývá ve svém středu sochu jednoho z nejkrutějších diktátorů 20. století J. V. Stalina. „Ta socha byla vysoká čtyři metry, my jsme ji napolo zakopali, takže je v dehonestující podobě,“ vysvětluje majitel novohradského zámku Petr Kučera. „Tu sochu jsme objevili ve sklepě našeho zámku. A uvědomil jsem si, že máme ve sklepě novodobého Minotaura. Tuto nechvalně známou postavu popisuje vysvětlující text. V jeho závěru se dočtete, že lidská svoboda není samozřejmostí, proto o ni musíme neustále pečovat.

Brandýs ve světě

Labyrint v Brandýse nad Orlicí je přírodní bludiště. V údolí na okraji města a břehu řeky Tiché Orlice ho založilo sdružení Brandýs ve světě. Návštěvníci v labyrintu bloudí od roku 2009.  Bludiště leží přímo na ose pomníku Jana Amose Komenského, který v Brandýse nad Orlicí pobýval v letech 1622 – 1625 a sepsal tu i slavné dílo Labyrint světa a ráj srdce.

Linie bludiště tvoří geometricky vysazené habry, které dosahují výšky dvou metrů, šířka stěny je asi 0,8 metru. Aby zelená přírodní stěna zamezila co v největší možné míře průhledu, musí se pečlivě udržovat. Habry navíc na zimu opadávají, proto jsou úpravy labyrintu velmi náročné, na rozdíl od bludišť, které tvoří jehličnaté stromy.

Labyrint v Brandýse nad Orlicí tvoří stříhané habry

Labyrint má čtvercový půdorys, o straně dlouhé 35 metrů. Stěny živého plotu tvoří kresbu zemské koule, hlavní poledníky a rovnoběžky vám pak rafinovaně komplikují cestu do centra labyrintu. Průměrná délka bloudění se pohybuje okolo dvaceti minut. Nejkratší cesta ke středu je dlouhá 300 metrů. Pokud si chcete prohlédnout labyrint v celé jeho kráse z výšky a pochopit systém uliček, pak si vyjděte k pomníku Jana Amose Komenského.

Spustit audio