Kde vidět tkalce nebo pilníkáře v akci? Na Betlémě v Hlinsku!

7. červen 2018

Dříve se charakteristický zvuk tkalcovského stavu "na cukr, na kafe" ozýval skoro z každé roubené chalupy. Dnes už najdete jen málo lidí, kteří se tkalcovskému řemeslu věnují profesionálně. Jeden z nich má svou dílnu na Betlémě v Hlinsku, v roubené chalupě čp. 361. Jmenuje se Josef Fidler.

Sláva hlinecké žinylky se díky Josefu Fidlerovi vrací. Na Hlinecku se ve druhé polovině 19. století a ještě na počátku 20. století vyráběla žanyla nebo také žinylka, jemná a hebká tkanina. Hlinecká žinylka byla slavným pojmem a rozvážela se do celého světa.

Tkaly se z ní koberce, dečky a přehozy na křesla, ale hlavně žinylkové šály. A právě jejich výrobu oživuje Josef Fidler. Zájem o tuto tkaninu projevila i Beata Rajská a Josef Fidler věří, že ji prosadí nejen u nás, ale i ve světě. 

Josef Fidler i po třech letech u tkalcovského stavu překypuje nadšením pro žinylku. Pracovat umí například na profesionálním člunkovém stavu, na kterém probíhá stěžejní část výroby. Jde o komplikovanou činnost, protože zatímco na šicím stroji navádíte pouze jednu nit, v listech tkalcovského stavu jsou nití stovky.

„Celkem je na osnově, což je vlastně základní součást tkaniny, 860 nití,“ doplňuje sympatický tkadlec, kterého můžete vidět při práci, pokud se na Betlém v Hlinsku vypravíte. 

Na Betlémě najdete i pilníkářskou dílnu

Pilníkářské řemeslo bylo kdysi velmi žádané a vážené. Pilníky i rašple šly zkrátka na odbyt. Potřebovali je drobní řemeslníci i lidé v továrnách. Pilníkáři byli na své řemeslo náležitě hrdí, protože technologie výroby pilníků vyžadovala zručnost a znalost několika oborů.

Pilníkářská dílna v hlineckém Betlémě

Pilníkářské řemeslo mělo svou bohatou tradici na Českomoravské vrchovině. První známý pilníkář se objevil v Krouně roku 1814. Nejvíc jich bylo v Křižánkách. Od druhé poloviny 19. století se řemeslu postupně věnovaly celé rody. Vítkovi, Preislerovi, Kaštánkovi nebo Otavovi. A právě posledně jmenovaní věnovali část vybavení ze své původní dílny na Betlém do Hlinska, kde si můžete prohlédnout pilnikářskou dílnu a osahat si toto staré řemeslo. 

Jak vzniká pilník

„Pilníkáři museli ovládat kovářské řemeslo i chemické procesy. Jaké úsilí je stálo vyrobit takový pilník nebo rašpli, uvidíte v  jedné z roubených chalup na Betlémě. V pilníkářské expozici návštěvníci projdou postupně všemi fázemi výroby pilníků,“ říká průvodkyně Magda Křivanová.

Žíhání 
Proces, kdy se ocel nejprve nahřeje na teplotu 720 až 740 stupňů a postupně nechává několik hodin chladnout. K tomu sloužila vyzděná pec. 

Broušení
Před vlastním výsekem bylo třeba pilníky upravit do požadovaného tvaru, nejprve na kovadlině a následně pilováním nebo broušením. K tomu se používaly velké ubírací pilníky, později pískovcové brusy. 

Vysekávání
Nejnáročnější činnost na zručnost pilníkářů představovalo vysekávání břitů. K tomu sloužily dřevěné špalky s ukotvenou plochou kovadlinou a speciální pilnikářská kladiva se zahnutou rukojetí. Při výseku pilníků se těleso olejovalo řepkovým olejem, aby dlátko sklouzávalo a zastavovalo se o předchozí zub. 

Ruční výroba pilníků, Betlém Hlinsko

Kalení
Jedná se o rozžhavení tělesa v peci a následné ochlazení. V době kalení se nic jiného nedělalo, protože dílnou se nesl silný zápach z vypalované kalicí pasty – tzv. hertu, do které se pilníky balily. Muselo se totiž zamezit přívodu kyslíku na kov, který by způsobil křehkost materiálu. Přesné složení hertu bylo tajemstvím každého pilnikáře. Používaly se pražená kůže, rohovina, dřevěné uhlí, žitná mouka, ledek, soda, borax a další látky.

Čištění
Pilníky a rašple se namáčely v roztoku vody s kyselinou sírovou nebo solnou a dočišťovaly slaměnými smotky a jemným pískem. Posledním úkonem bylo změkčení stopek, tedy takzvané popouštění, a to namáčením v nádobě s rozžhaveným olovem. 

Konečné balení
Balení hotových výrobků bylo výsostnou prací samotné rodiny a odehrávalo se v hlavní světnici. Zapojovaly se i děti. Pilníky a rašple se balily do jemných mastných papírů a poté skládaly do barevných krabiček podle jednotlivých typů. Vedení účetnictví bylo výhradně prací pilnikářského mistra.

Spustit audio