Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je s pórkem a červenou čočkou

Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte. Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.

Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.

Lasagne

Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti.

Tak dobrou chuť!

Suroviny:
8 plátků lasagní, 500 g pórku, 4 rajčata, 100 g červené čočky, rajčatový protlak, 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 100 ml smetany ke šlehání, olej, oregano, sůl, pepř

Postup:
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Ta vložíme do rozpáleného oleje a osmahneme. Potom pórek zalijeme sklenicí vody nebo zeleninového vývaru, přidáme čočku a dusíme asi 20 minut. Pokud bude potřeba tak přilijeme vodu. Do směsi vmícháme prolisovaný česnek, rajský protlak a oregano, sůl a pepř, podlijeme vodou a ještě 5 minut vaříme na mírném ohni. Zapékací misku vytřeme olejem a na dno dáme vrstvu čočkové směsi, na ni položíme plátky rajčat a na ně rozložíme lasagne, přelijeme čočkovou směsí, poklademe opět plátky rajčat a lasagnemi. Vrchní vrstvu tvoří čočková směs, kterou přelijeme smetanou rozmíchanou se strouhaným sýrem. Formu vložíme do předehřáté trouby a lasagne pečeme asi půl hodiny při 180 °C.

POZOR!

Při nákupu lasagní pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené.

Lasagne
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.