Kdo umí, ten umí. A točí o něm Jana Davidová

29. prosinec 2016

Spousta řemeslníků z východních Čech už prošla oblíbeným pořadem Českého rozhlasu. Napadlo vás někdy, kolik práce stojí za každým dílem tohoto seriálu? Jsou to doslova hodiny natáčení a hodiny stříhání.

„Je to vždy na jedno téma, které doplňuje hudba. Když jsem poprvé chtěla najít dobré řemeslníky, začínala jsem jídlem. Proto jsem nejdřív natáčela u pekaře. Nápady na řemesla čerpám z jedné moudré knihy, která je mapuje už od starověku. Pak ale musím ty řemeslníky najít. Ne všichni jsou na webu,“ podotýká autorka Jana Davidová.

Příprava je polovina úspěchu

Když už se povede řemeslníky najít, musí se autorka na natáčení připravit. „Načtu si informace. Jdu ke slévači a musím předem vědět, jak ta pec vypadá. Natáčení se nedá dělat v rychlosti. Musíte zachytit celou práci. Nikdy nevíte, co je pro řemeslníka důležité.“

Jana Davidová většinou odchází zhruba se dvěma hodinami hrubého času. „Pak přijdu k počítači, všechno poslechnu, prostříhám. Pořad by měl posluchače vtáhnout do té řemeslné dílny. Zvuky jsou důležité a doslova voní. Někdy pořad vytvářím i přes noc nebo brzy ráno. A když stříhám, usmívám se, protože jsem znovu u těch lidí.“

Pořad Kdo umí, ten umí vysílá Český rozhlas Pardubice každý čtvrtek po 18. hodině. Od roku 2017 ho nově nabídne i v neděli odpoledne.
autor: MAL
Spustit audio