Kdy vyvážejí popelnice? Je v obchodě ještě otevřeno? Mobilní Rozhlas vám to řekne

12. srpen 2019

Doby, kdy byl jedinou spojkou mezi vedením města a obyvateli místní rozhlas, jsou pryč. Dnes je většina lidí v práci a hlášení rozhlasu během dne nemá šanci slyšet. I proto vznikl projekt Mobilní rozhlas, díky kterému lidem přicházejí důležité informace o dění v obci na mobil. A funguje to i opačně.

Základem je mít mobilní telefon, na který vám přicházejí informace formou SMS, emailů nebo hlasových zpráv. A nejedná se jen o informace krizové. „ Jiné informace využijí maminky na mateřské, jiné sportovci či senioři. Celkově by měl Mobilní Rozhlas zvýšit sousedskou sounáležitost a zlepšit život v obci,“ vysvětluje zakladatel tohoto systému Ondřej Švrček.

Nejčastější informace na Mobilním Rozhlasu?

Podle zakladatele Mobilního Rozhlasu Ondřeje Švrčka je obsah rozesílaných informací různý. Najdete tam aktuální informace o ztracených psech, ale i lidech. Oblíbené jsou praktické informace o odstávkách elektrické energie a vody, ale i pozvánky na různé kulturní a sportovní akce. Občané chtějí mít přehled o tom, kdy se budou vyvážet popelnice, kdy má jejich lékař dovolenou nebo kdy přijede pojízdná prodejna. Informace dostávají nejčastěji formou SMS, najdou je na webových stránkách nebo v mobilní aplikaci na chytrém telefonu.

Z 6500 obcí v České republice je zatím na Mobilní Rozhlas napojeno pět set. Ondřej Švrček předpokládá, že díky komplexnosti služeb bude postupně Mobilní Rozhlas v Česku brzy samozřejmostí.  

Obousměrná vazba občanů a vedení obce

Mobilní Rozhlas neslouží jen k předávání informací z radnice směrem k občanům, ale i obráceně. Lidé mohou nahlásit například nepovolenou skládku, přeplněné popelnice ve své ulici, nalomenou větev stromu u zastávky a podobně. Tvůrcům Mobilního Rozhlasu jde o to, aby se stížnosti objevovaly v kultivované podobě, což se na rozdíl od diskuzí na sociálních sítích daří. Kromě kritických zpráv od občanů se objevují i pochvalné komentáře, například reakce na povedené kulturní nebo sportovní akce.

Registrovat se do systému Mobilního Rozhlasu můžou zájemci na webových stránkách mobilnirozhlas.cz nebo přes mobilní aplikaci Zlepšeme Česko.

Spustit audio

Související