Když není čas na smutek. Spisovatelka našla hřejivé příběhy z časů covidu

1. listopad 2021

I v nelehké době covidové dokázali inspirovat, motivovat a dodávat sílu. Jejich příběhy dávají taky v psychicky náročném období naději, že všechno nemusí být nutně špatné. Řeč je o lidech z nové knihy Michaly Jendruchové.

„Je tam třeba nemocniční kaplan, hasiči, dobrovolníci, ale taky třeba kavárník, který nejdřív sám pomáhal ostatním, až se skoro sám položil. Ředitelka potravinové banky, která by ve svém věku mohla dávno užívat zaslouženého důchodu, ale ona jede naplno,“ vyjmenovává autorka publikace Když není čas na smutek – 35+1 hřejivých příběhů z těžkých časů covidu.  

Všechno reálné

Důležitou roli v knize hraje domov pro seniory na pražském Chodově, kde se covid taky objevil. „Zároveň jsme tam fotili obálku knížky. Je reálná stejně jako příběhy. Plánovali jsme 35 příběhů, ale najednou byl ještě jeden a nechtělo se nám ho dávat pryč. Postupně se nám to nabalovalo.“

Michala Jendruchová pochází z Chrasti u Chrudimi. Spisovatelskou dráhu odstartovala v roce 2013 vlastním příběhem Už je to za mnou aneb osobní zpověď (bývalé?) anorektičky – anorexie a jak se s ní vyrovnat. První román Dvojité salto na talíři jí vyšel v roce 2018. Poruch příjmu potravy se týká i kniha Jídlo není nepřítel. Další dva romány nesly názvy Tlustá tak akorát a Babiččina sladká terapie. Když není čas na smutek je tedy její šestá kniha.

Kreativní dílo

Spisovatelka nově vytvořila taky Diář pro vnučku. S ním se vyřádí hlavně tvořiví lidé. „Je nedatovaný, obsahuje různé tipy a rady. Nemusí se nutně použít příští rok. Najdete v něm různé vzkazy od babičky pro vnučku, moudra i humorné vzpomínky známých osobností na svou babičku. Diář dává různé možnosti k uplatnění kreativity. Za grafikou stojí Darina Fiala z Pardubic.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související