Kino v Jablonném bude po rozsáhlé opravě o víkendu zase promítat

26. říjen 2017

Oprava kina v Jablonném nad Orlicí se chýlí ke konci. Sto let stará budova se dočkala kompletní rekonstrukce - od odvlhčení zdí, přes odhlučnění stropů, až po novou střešní krytinu. Změnilo se i vnitřní vybavení. Přibyly například nové sedačky, nebo výtah.

„Některé změny jsou vidět více, některé méně, ale v podstatě jsme celý objekt odizolovali a opravili jsme střechu. Máme nové, ekonomické vytápění. Nezměnila se dispozice sálu, ale vzhled pro návštěvníky bude velkým překvapením,“ popisuje změny po rekonstrukci starosta Jablonného nad Orlicí Miroslav Wágner.

V kinosálu jsou nové sedačky i koberce. „Výrazně se změnila akustická opatření, jsou tady nové obklady, převratné je nazvučení scénických představení novou technikou,“ pokračuje starosta.

Zatím v kině panuje čilý stavební ruch a dělníci dodělávají poslední úpravy. „Bude položen vstupní koberec, je tu nová šatna a na protilehlé straně jsme vybudovali nový prostor pro pokladnu.“

Pracuje se v sále i na chodbách

Město poměrně dlouho řešilo, jak rekonstrukci kina pojmout, zda zachovat elevaci nebo udělat víceúčelový sál. Nakonec se rozhodli pro první variantu. „Nelitujeme toho, proběhly kolem toho velmi živé diskuze, které trvaly téměř čtyři roky, a myslím, že to rozhodnutí zachovat sál v původním prvorepublikovém provedení bylo šťastné,“ doplňuje Miroslav Wágner.

Čtěte také

Oprava kina trvala více než sedm měsíců a město za ni zaplatí přes 20 milionů korun. Slavnostní otevření je plánované na sobotu, 28. října.

V kinosálu jsou nové sedačky i koberce
autor: zen
Spustit audio