Med patří nejen do čaje. Ladí i s kuřetem a rybou
Ve staré literatuře se hojně používají rčení, která med opěvují jako zdravou pochoutku. Některá z nich s chutí představil v Radioporadně pardubický včelař Evžen Báchor.
- Kdo čaj s medem pije, nestůně a dlouho žije
- Ten kdo má med v almaře, ten neshání lékaře
- Svoje zdraví střeží, kdo z medu vaří
- Pro krásu a pevné zdraví – vitamíny dá ti med pravý
Evžen Báchor doporučuje recepty, ve kterých je více či méně medu. A rozhodně to nejsou jen sladké zákusky. Včelař doporučuje svoje osvědčené recepty od slovinských kolegů-včelařů.
Kuřecí prsa v medové omáčce s jablky
Suroviny:
100 gramů medu, 600 gramů kuřecích prsou bez kůže, 200 gramů cibule, 200 gramů jablek, 1 decilitr kuřecího vývaru, půl decilitru balzamikového octa, půl decilitru sladké smetany, snítka sekané máty peprné, hrubá mouka na vysypání plechu, máslo na vymazání plechu, sůl
Postup:
Kuřecí plátky osolíme a opražíme na másle na mírném ohni. Máslo se nesmí spálit. Takto opečené filety vyjmeme a dáme na misku. Na vypražené máslo po masu ve stejné pánvi osmažíme nasekanou cibuli, oloupaná a na plátky nakrájená jablka, med, mátu, kuřecí vývar, smetanu a balzamikový ocet. Takto vzniklou směs mírně dusíme pod pokličkou asi deset minut, až vznikne omáčka.
Opečené maso dáme na teplý talíř a přelijeme připravenou omáčkou.
Rybí filet s medem a sójovou omáčkou
Suroviny:
40 gramů medu, 800 gramů ryby, 2 mladé cibule s natí, půl decilitru balzamikového octa, 1 decilitr sójové omáčky, půl decilitru sezamového nebo olivového oleje, čerstvý nastrouhaný zázvor, kůra z limetky nastrouhaná, koriandr, chilli paprička nasekaná na drobno, sůl, olivový olej na smažení
Postup:
Připravené plátky ryby pokryjeme nastrouhanou kůrou z limetky, nasekanou mladou cibulkou a nastrouhaným zázvorem. Z medu, balzamikového octa, sójové omáčky, nasekaného chilli, sezamového oleje, nasekaného koriandru a špetky soli připravíme marinádu. Připravené filety přelijeme marinádou a uložíme do misky na dvě hodiny, kde je necháme marinovat.
V pánvi rozpálíme olivový olej a připravené filety krátce opražíme po obou stranách. Nesmíme dlouho pražit, aby ryba nebyla vysušená. Praženou rybu vyjmeme a odložíme na talíř. Do zbylého oleje na pánvi nalijeme zbytek marinády a chvilku povaříme, dosolíme a přelijeme přes filety. Jako příloha poslouží bílá veka nebo vařené brambory.
Související
-
Recepty podle včelaře Evžena Báchora aneb když se snoubí med a koření
Med je zdravý ve všech podobách. Tuto informaci razí pardubický včelař Evžen Báchor, který vyrábí z medu desítky produktů včetně medoviny nebo medolády.
-
Med: čím dál vzácnější elixír zdraví
Med je účinnou prevencí proti nachlazení, angínám, zánětům průdušek a horních cest dýchacích. Posiluje naši imunitu. Čistí organismus od usazenin a volných radikál...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.