Med patří nejen do čaje. Ladí i s kuřetem a rybou

3. leden 2020

Ve staré literatuře se hojně používají rčení, která med opěvují jako zdravou pochoutku. Některá z nich s chutí představil v Radioporadně pardubický včelař Evžen Báchor.

  • Kdo čaj s medem pije, nestůně a dlouho žije
  • Ten kdo má med v almaře, ten neshání lékaře
  • Svoje zdraví střeží, kdo z medu vaří
  • Pro krásu a pevné zdraví – vitamíny dá ti med pravý

Evžen Báchor doporučuje recepty, ve kterých je více či méně medu. A rozhodně to nejsou jen sladké zákusky. Včelař doporučuje svoje osvědčené recepty od slovinských kolegů-včelařů.

Kuřecí prsa v medové omáčce s jablky

Suroviny:
100 gramů medu, 600 gramů kuřecích prsou bez kůže, 200 gramů cibule, 200 gramů jablek, 1 decilitr kuřecího vývaru, půl decilitru balzamikového octa, půl decilitru sladké smetany, snítka sekané máty peprné, hrubá mouka na vysypání plechu, máslo na vymazání plechu, sůl

Postup:
Kuřecí plátky osolíme a opražíme na másle na mírném ohni. Máslo se nesmí spálit. Takto opečené filety vyjmeme a dáme na misku. Na vypražené máslo po masu ve stejné pánvi osmažíme nasekanou cibuli, oloupaná a na plátky nakrájená jablka, med, mátu, kuřecí vývar, smetanu a balzamikový ocet. Takto vzniklou směs mírně dusíme pod pokličkou asi deset minut, až vznikne omáčka.

Opečené maso dáme na teplý talíř a přelijeme připravenou omáčkou. 

Rybí filet s medem a sójovou omáčkou

Suroviny:
40 gramů medu, 800 gramů ryby, 2 mladé cibule s natí, půl decilitru balzamikového octa, 1 decilitr sójové omáčky, půl decilitru sezamového nebo olivového oleje, čerstvý nastrouhaný zázvor, kůra z limetky nastrouhaná, koriandr, chilli paprička nasekaná na drobno, sůl, olivový olej na smažení

Postup:
Připravené plátky ryby pokryjeme nastrouhanou kůrou z limetky, nasekanou mladou cibulkou a nastrouhaným zázvorem. Z medu, balzamikového octa, sójové omáčky, nasekaného chilli, sezamového oleje, nasekaného koriandru a špetky soli připravíme marinádu. Připravené filety přelijeme marinádou a uložíme do misky na dvě hodiny, kde je necháme marinovat.

V pánvi rozpálíme olivový olej a připravené filety krátce opražíme po obou stranách. Nesmíme dlouho pražit, aby ryba nebyla vysušená. Praženou rybu vyjmeme a odložíme na talíř. Do zbylého oleje na pánvi nalijeme zbytek marinády a chvilku povaříme, dosolíme a přelijeme přes filety. Jako příloha poslouží bílá veka nebo vařené brambory.

Spustit audio

Související