Klíšťovou encefalitidu můžete chytit i bez klíštěte. Třeba pitím neošetřeného mléka

5. březen 2019

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které přenášejí klíšťata. Ale nakazit se můžete i nepřímo. Podle profesora Romana Chlíbka se může encefalitida přenést na člověka i pitím čerstvě nadojeného ovčího, kozího i kravského mléka.

Virus klíšťové encefalitidy přežívá u nepasterizovaných výrobků, které nejsou dostatečně zahřáté. Týká se to mléka i mléčných výrobků.

TEST: Umíte správně vyndat klíště?

Klíště obecné

Je nejvíc klíšťat na jaře nebo v létě a jak hledají svou obět?

Na zabití viru klíšťové encefalitidy je potřeba zahřátí na šedesát a více stupňů, což bohatě zajistí pasterizace. Proto by si podle profesofa Chlíbka měli lidé dát pozor na pití čerstvě nadojeného mléka bez následného tepelného ošetření. Samotná zvířata zdravotní potíže nemají, ale virus v mléce může být.

Zbavte se klíštěte co nejdříve

Klíšťata už začínají ožívat. Hned po návratu z přírody je důležité se prohlédnout od hlavy až k patě. A nejen prohlédnout, ale i vytřepat si oděv. Pokud budete sedět další tři hodiny v tom samém, klíště si ke kůži najde cestu. K přenosu viru klíšťové encefalitidy dochází velmi brzy, už za dvě až čtyři hodiny. Proto je velmi důležité odstranit klíště co nejdříve. U lymské boreliózy to trvá podstatně déle, až 24 hodin.

Potřebujete dezinfekci a pinzetu

K odstranění klíštěte potřebujete dvě hlavní věci. Dezinfekci a pinzetu. Klíště a okolí kůže potřete dezinfekcí a nechte několik minut působit. Působení dezinfekce je velmi důležité. Vhodný je jodisol, protože jód hubí viry, což je u klíšťové encefalitidy to zásadní. Teprve potom chytíte pinzetou klíště co nejblíž u hlavičky a pomalu vyvikláte. Po odstranění klíštěte nezapomeňte znovu aplikovat dezinfekci. 

„Pokud odstraňujete klíště, nezapomeňte si navléknout gumové nebo chirurgické rukavice. Můžete se nakazit i při manipulaci s klíštětem, zvláště, když máte na ruce nějaké poranění. Dávejte si velký pozor na kontaminovanou krev. Klíště po vytažení nepalte, ani nedrťte, raději spláchněte do záchodu,“ říká MUDr. Roman Chlíbek a doplňuje: „ Mějte na paměti, že na klíšťovou encefalitidu neexistuje žádný lék. Proto doporučuji očkování. Je to ta nejlepší ochrana, kterou zatím naše zdravotnictví může nabídnout.“

Spustit audio

Související