Nárůst klíšťat v Pardubickém kraji je alarmující. Přežijí pod vodou i v horách

16. květen 2018

Počet nemocných klíšťovou encefalitidou od roku 2015 stále roste. Loni onemocnělo 687 lidí. V počtu tohoto onemocnění jsme na prvním místě v Evropě a nárůst v posledním roce je alarmující.

„V  Pardubickém kraji se vyskytují onemocnění spojená s klíšťaty třikrát častěji, než v Královéhradeckém kraji. Klíšťata se stále více adaptují na člověka a naučili se žít i v nadmořských výškách přes tisíc metrů nad mořem, což ještě před patnácti lety nebylo. I ten virus, který klíšťata přenáší, se stále více adaptuje na člověka,“ říká královéhradecký epidemiolog Roman Chlíbek.

Češi se neradi nechávají očkovat

Na klíšťovou encefalitidu nepůsobí žádné léky. Jedinou možností, jak se před ní chránit, je očkování. Ovšem proočkovanost české populace je na rozdíl od ostatních evropských zemí velmi nízká, pouhých dvacet čtyři procent. Nejméně očkovaných je ve věku 55-64 let, a  přitom právě u starších pacientů bývají následky onemocnění nejhorší. „Organismus dítěte zvládne následky klíšťové encefalitidy lépe, než člověk od padesáti let výš. Proto by lidé právě v tomto věku měli na očkování myslet a před klíšťovou encefalitidou se ochránit,“ říká epidemiolog Roman Chlíbek.

Jaký je rozdíl mezi lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou

Klíšťata přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici, antibiotika na virus žádný efekt nemají. Organismus si musí s nákazou poradit vlastními silami. Infekce může zasáhnout centrální nervový systém a může vést i k trvalé invaliditě.

Jak se projevuje klíšťová encefalitida

Onemocnění klíšťovou encefalitidou má většinou dvoufázový průběh. První fáze onemocnění připomíná běžnou virózu, a to komplikuje včasné stanovení diagnózy.

Čtěte takéKaždé čtvrté klíště je infikované. Podívejte se na mapu, kde je největší nebezpečí nákazy encefalitidou

Druhá fáze často nastupuje horečkami a v různé intenzitě se rozvíjí příznaky postižení centrálního nervového systému. Například bolest hlavy, světloplachost, tuhost svalstva šíje, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě či svalový třes. Onemocnění může zanechat velmi vážné doživotní následky. Nejzávažnější následky má přítomnost viru v centrálním nervovém systému.

Jak se nechat naočkovat

Očkování je možné po celý rok. Vakcinace probíhá ve třech základních dávkách, ale už po druhé dávce nastupuje vysoký ochranný účinek. Přeočkování je doporučováno po třech či pěti letech v závislosti na věku a použité vakcíně. Podle období, kdy se očkování zahájí, lékař doporučí buď klasické, nebo zkrácené vakcinační schéma.

Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun.

Spustit audio

Související