Kolik stojí trolejbus?

1. květen 2017

Ve vozovém parku Dopravního podniku města Pardubic je v současné době padesát sedm trolejbusů. V dalších letech přibydou další, některé z nich dokonce nebudou potřebovat trolejové vedení.

V současné době má Dopravní podnik města Pardubic šedesát trolejbusů. Kromě současných typů pro běžnou přepravu cestujících jsou to ještě tři vozy historické. I ty ale dopravní podnik využívá, hlavně při svých akcích, jako je například Den otevřených dveří DP apod.

Cena trolejbusu, na základě pořizovací ceny zakoupených vozů v uplynulém roce, se v současné době pohybuje okolo 10,2 milionu korun. Vzhledem k tomu, že má dopravní podnik omezené finanční zdroje, čerpá prostředky z různých fondů. „V současné době hlavně z integrovaného regionálního operačního programu,“ vysvětluje ekonomicko-obchodní náměstek Dopravního podniku města Pardubic Luděk Franc. „Jde o dotační tituly, které podporují rozvoj trolejbusové dopravy a elektromobilitu ve městech, a to z důvodu nízké hlučnosti a ekologie, ať už se jedná o trolejbusy nebo bateriové autobusy.“

Trolejbus Solaris

Staré a nové vozy

Průměrné stáří pardubických trolejbusů je něco málo přes osm let. „Vzhledem k tomu, že v Pardubicích nám jeden trolejbus odjezdí patnáct let i více, tak jeho životnost v podstatě vytěžíme. Dříve jsme vozy prodávali na místa, kde měli o naše trolejbusy zájem, hlavně do zemí bývalého Sovětského svazu. Pardubické trolejbusy ale kdysi jezdily třeba i v Sarajevu,“ dodává obchodní náměstek DPMP Luděk Franc.

Čtěte také

V letošním roce se trolejbusový vozový park ještě rozroste, a to o sedm nových trolejbusů. V roce 2018 dopravní podnik získá dalších osm nových vozů klasické výbavy. Ve stejném roce by pak měly vozový park obohatit ještě parciální, jinými slovy hybridní trolejbusy, které budou vybaveny přídavnou trakční baterií a tak budou mít dojezd i mimo trolejbusovou síť. „V současné době má dopravní podnik vyhlášené výběrové řízení na pořízení čtyř takových trolejbusů. Na které linky je ale nasadíme, to ještě není jasné, v současné době naši dopravní specialisté vyhodnocují optimální trasy,“ dodává ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

autor: BRA
Spustit audio