Kolony a kličkování mezi cyklisty skončí. Rosice a Svítkov má spojit nová lávka

9. prosinec 2019 08:10

Vedle mostu přes Labe z Rosic do Svítkova v Pardubicích má vzniknout lávka pro pěší a cyklisty. Jde hlavně o bezpečnost, radnice nedávno dokončila opravu mostu, ale protože přes něj jezdí stále víc aut, je potřeba vyřešit i pochyb chodců a lidí na kolech.

Radnice 6. městského obvodu už má projektovou dokumentaci i stavební povolení a na jaře by mohly práce začít. Náklady na stavbu by se podle odhadu projektanta měly pohybovat kolem 35 milionů korun (s DPH).  Radní Pardubic také schválili, že lávku zařadí mezi projekty, které by mohly získat evropskou dotaci z Hradecko pardubické aglomerace. Pokud to řídící výbor odsouhlasí, může město vyhlásit výběrové řízení na dodavatele

„Lávka bude na samonosných pilířích s tím, že budou těsně přimknuty k mostní konstrukci stávajícího mostu. Bude to samonosná konstrukce, ale pro oko občana bude fungovat jako jednotný most,“ přiblížil primátor Martin Charvát (ANO).

Úzký most už nestačí

Ve Svítkově se v posledních letech hodně staví a s tím je spojen i velký nárůst dopravy v celé lokalitě. Navíc mnozí řidiči místem jezdí proto, aby se vyhnuli kolonám, které se ve špičkách tvoří na silnici I/37 u Parama. Most využívají i lidé, kteří dojíždějí do práce do průmyslové zóny v Semtíně a Starých Čívicích.

Stávající most přes Labe je ale úzký, kyvadlovou dopravu řídí semafor a na mostu se často setkávají automobily v protisměru s cyklisty, kteří nestačí po změně světelného signálu včas přejet.

Rosický most je také jako první místo v Pardubicích osazen tzv. chytrými semafory, ale to problém s houstnoucí dopravou a riziko kolize cyklistů s automobily na úzké mostovce nevyřeší.

Spustit audio

Související