Kombinací léků a dodržováním správné životosprávy můžete migrénu výrazně potlačit

22. říjen 2019

Až jedna pětina české populace trpí podle lékařů migrénou. Tímto chronickým onemocněním trpí víc ženy než muži a u mnohých bývá geneticky dědičné. Někdy si ale lidé za urputné bolesti hlavy můžou sami.  

Přesný mechanismus, který migrénu provází, lékaři neznají. „Už staří Egypťané se pokoušeli nemoc léčit pomocí trepanace, záměrného vyvrtávání otvorů do lebky. Málokdo však přežil. O nemoci se zmínil už Hippokratés, avšak její skutečnou podobu popsal až starověký lékař Galén. Ve spisech používal pojem hemikranie (poloviny hlavy), z něhož se nakonec vyvinul termín migréna,“ vysvětluje primář neurologie pardubické nemocnice Petr Geier.

Projevy

Prudkost, trvání a četnost záchvatů je proměnlivá. Pulsující bolest zpravidla postihuje jen jednu polovinu hlavy a trvá od dvou až do sedmdesáti dvou hodin. Výjimečně se bolest objevuje v zadní či horní části hlavy. Člověk má zvýšenou citlivost na zvuky a světlo. Mívá pocit na zvracení, nebo dokonce zvrací.

Neurolog Petr Geier

Až jedna třetina osob trpících migrénou vnímá auru. Jde o přechodnou zrakovou, senzorickou, jazykovou nebo motorickou poruchu signalizující brzký nástup bolesti hlavy. „Spouštěcím faktorem mnohdy bývají i nevhodné potraviny, jako je silná káva, čokoláda, alkohol. Za další spouštěče jsou označovány hlad a únava.“

Nebezpečné vzory a barvy

Kromě psychického vypětí, změny počasí, nedostatku nebo naopak nadbytku spánku či příjmu některých druhů potravin je nutné dávat pozor i na barvy a vzory, které vás doma či na pracovišti obklopují. Velká část osob trpících migrénou je totiž citlivá na světlo, zejména jeho ostrost, záři, blikání, a taky na jasnost barev a vzorů, které mohou velmi rychle vyvolat záchvat migrény.

Léčba

V počínající fázi léčby se doporučují analgetika a vyhýbání se spouštěcím faktorům. Kromě nevhodných potravin a nápojů to bývá i nadměrný stres.

Čtěte také

Pacientům, u kterých jsou jednoduchá analgetika neúčinná, většinou zabírají triptany. Tedy léky užívané k zastavení migrenózního záchvatu. „K preventivní léčbě, díky které se sníží intenzita a počet záchvatů se užívají antiepileptika, která ovlivňují dráždivost nervové tkáně.“ Nejúčinnější je biologická léčba, kterou ale zdravotní pojišťovny nehradí.

Lékaři doporučují jíst pravidelně. Nepravidelnost ve stravování vede k výkyvům hladiny cukru v krvi a ty zase vedou k migréně.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.