Jste unavená žena ve středním věku? Nakopne vás železo!

10. červen 2019

Mnoho žen ve středním věku si stěžuje na velkou zátěž a únavu. A některé z nich se obávají, že mají něco se štítnou žlázou. Ale nemusí to tak být. Někdy stačí jen doplnit železo, jak nám řekla v Radioporadně endokrinoložka Sylvie Špitálníková.

„Když k nám na endokrinologii přijde žena stěžující si na únavu, zadýchávání a bolesti hlavy, nejdřív zkontrolujeme hladinu železa v její krvi. Mnohdy je štítná žláza v pořádku, ale ženy mají prostě jen nedostatek železa. Je to způsobené například silnou menstruací, a podobně,“ říká MUDr. Špitálníková.

Více železa dostaneme do těla vyváženou stravu. Doktorka Špitálníková doporučuje maso včetně červeného, vnitřnosti, různá semínka, oříšky, červenou čočku, a podobně. Případně jsou na trhu preparáty se železem, ale ty mohou způsobovat zažívací problémy.

Špatná funkce štítné žlázy ohrožuje těhotné

Podle výsledků studie, kterou vedla MUDr. Sylvie Špitálníková u tří tisíc pacientek, se zjistilo, že patnáct procent těhotných žen mělo problémy se štítnou žlázou. Asi třetina žen potřebovala nutně léčbu během i po porodu. Studie zkoumala i to, jaký to má dopad na graviditu a následně na inteligenci jejich dětí, a došla k těmto závěrům:

  1. Patnáct procent těhotných žen mělo problém se štítnou žlázou, aniž by o tom vědělo.
  2. Mezi nemocnými ženami bylo větší procento potratů a předčasných porodů.
  3. Dvacet procent dětí nemocných žen mělo nějakou poruchu v učení.

I na základě těchto výsledků se plánuje velká studie na několika pracovištích v České republice, která se bude týkat osmi tisíc těhotných žen. Jejím cílem je včasný záchyt onemocnění štítné žlázy u těhotných žen. Podle výsledků se bude uvažovat o zavedení plošného screeningu vyšetření štítné žlázy v České republice.

Takový screening by nebyl podle doktorky Špitálníkové vůbec složitý. Odběry na štítnou žlázu by se uskutečnily v prvním trimestru gravidity zároveň s odběry na vrozené vývojové vady. Ženy by nemusely podstupovat nic navíc a měly by jistotu, že jejich štítná žláza je v pořádku a neohrozí těhotenství.

Spustit audio

Související