Koně z východních Čech bodují. Nejžádanější ve světě jsou starokladrubáci a koně Kinští

28. prosinec 2021

Starokladrubští koně z Národního hřebčína Kladruby nad Labem a koně Kinští původně z Chlumce nad Cidlinou slaví ve světě úspěchy.

Podle hipoložky Lenky Gotthardové jsou tato dvě plemena skutečně pravého českého původu. A velmi dobře se prezentují na světových výstavách zejména v Německu.

Slavní díky Oktaviánovi

Koně Kinští mají za sebou od založení plemenné knihy Oktaviánem Kinským již 188 let genetické výstavby.

Čtěte také

„Šlechtic Oktavián Kinský byl vynikajícím jezdcem i hospodářem. Na Chlumecku zakládal různé malé fabriky a firmy, postavil úžasný hotel Liverpool. Najdete ho na svém místě ještě dnes. Pokud přejedete přes železniční přejezd a ven z města, uvidíte takovou ošklivou budovu podobnou sýpce, tak to je ten bývalý hotel,“ usmívá se předsedkyně Svazu chovatelů koní Kinských Lenka Gotthardová. A doplňuje, že Oktavián Kinský byl také prvním starostou v Chlumci nad Cidlinou.

Kůň Kinský ve zlatě

Kůň Kinský byl původně vyšlechtěn k parforsním honům, potom vynikal v překážkových dostizích. Koně mají zlatou barvu, světlou hřívu, světlý ocas i spodky končetin. Další žádanou barevnou variantou je plavák.

Plaváci mají také pískovou barvu, ale černou hřívu, černý ocas a spodky končetin. V současné době je největší koncentrace těchto koní v Hradištku u Sadské v Hřebčíně Equus Kinsky. Hřebčín je také domovským sídlem Svazu chovatelů koní Kinských, který řídí chov tohoto plemene pro celý svět.

Spustit audio

Související