I koně můžou do vířivky. V Kolesách mají dokonce saunu

12. říjen 2019

Nedaleko Kladrub nad Labem, v areálu dostihového závodiště Kolesa, vyrostlo speciální rehabilitační centrum pro koně. Je největší v Česku.

Centrum rehabilitace koní V&E se nachází v prostoru stájí Vasrury v Kolesách. U jeho zrodu stála Pavlína Sůrová. Ke koním má víc než blízko, celé dětství prožila v Kladrubech nad Labem a na koni jezdí od čtyř let. Na kontě má řadu sportovních úspěchů a dnes trénuje mladé talenty hlavně pro překážkové dostihy. Pavlína Sůrová se už také poměrně dlouho věnuje veterinární praxi zootechnika v oblasti neinvazivního ošetření koní. Centrum rehabilitace založila společně s Janou Fialovou. 

„V roce 1994 jsem byla na stáži v Anglii a tam jsem viděla, že rehabilitace nebo balneoterapie je běžnou součástí péče o koně. Myslím si, že každý kůň, ať už je to dostihový šampion nebo chodí jen hobby soutěže, tak je prostě vrcholový sportovec. A proto si zaslouží náležitou péči,“ vysvětluje Pavlína Sůrová.

Dostihová stáj Vasury v Kolesách

Rehabilitačním centrum v Kolesách funguje necelý rok. Nejčastějšími „klienty“ jsou dostihoví, sportovní a hobby koně, kteří jsou po operačních zákrocích nebo mají problémy se šlachami, klouby či svaly. Nebo zkrátka jen potřebují vylepšit kondici. V centru na to mají několik speciálních zařízení a přístrojů. Mezi nejčastěji používané patří vodní pás, chladová vodní lázeň nebo infračervená sauna.

Chůze vodou pomáhá

V době natáčení reportáže Pavlína Sůrová přivádí do rehabilitačního centra klisnu Rosu. „Rosa je po operaci šlach, po tzv. desmotomii. Ideální je pro ni teď rehabilitace na vodním chodícím pásu, jehož sklon lze podle potřeby také měnit. Vypadá to jako chodící pás pro lidi, akorát do boxu lze napustit vodu, a to do výšky až jednoho metru. Řídí se to tím, co koník potřebuje rozhýbat, jaké má problémy. Vodní pás působí pozitivně na klouby, šlachy a vazy, ale zároveň ho můžeme použít jako tréninkovou jednotku,“ upřesňuje Pavlína Sůrová.

Na vodním chodícím pásu koně zůstávají v průměru 30 minut. „Když si koně zvyknou, není to pro ně nic stresujícího, dokonce se tu rádi cákají. Pokud v jiném zařízení nestojí jiný kůň, do rehabilitačního centra vodíme našeho poníka, funguje tu jako takový klidový element,“ dodává s úsměvem Pavlína Sůrová. Podle jejích slov se efekt rehabilitace a léčby projeví obvykle do jednoho měsíce.

Chladová lázeň nebo sauna  

Hypertonická chladová vodní lázeň vypadá jako velká vířivka pro koně. Funguje ale na principu chladné vody, která má teplotu mezi 2 až 4° Celsia. Navíc je v ní obsažen dvanáctiprocentní roztok soli. „Taková lázeň příznivě působí při léčbě akutních poranění. Chladovou vodní lázeň nejčastěji využíváme u koní, kteří trpí zánětem šlach, kloubů a vazů, mají poraněné kosti nebo artritidu.“

Infračervená sauna pro koně

Koně po absolvování chladové lázně čeká většinou ještě speciální vibrační podložka, na které se, při jejím různém naklápění, prokrví a opět zahřejí. V rehabilitačním centru mají také speciální box, infračervenou saunu. „Ta je navržená tak, aby lampy působily přesně na problematické oblasti, hlavně záda, šiji nebo nohy. Kromě toho jsme ji vybavili také inhalační jednotkou pro léčbu dýchacích onemocnění koní,“ dodává Pavlína Sůrová, která se věnuje v Kolesách mimo jiné i magnetické a masážní terapii koní a jejich ošetření nízkofrekvenčním ultrazvukem a rázovou vlnou.     

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.