Konec roku s bublinkami? Vybírejte kvalitní a suchá šumivá vína

27. prosinec 2019

Pokud chcete slavit Silvestra a popíjet přitom šumivé víno, neměli byste ho raději míchat s jinými druhy alkoholu. Nejhorší je dát si během večera pivo, slivovici, víno a  završit to sektem. To pak udělá jediné - pořádně nadzvedne žaludek.

Pardubický znalec vín Roman Nimmertondl doporučuje spíše sekty suché. Ty extra suché obsahují od nuly do šesti gramů zbytkového cukru na litr. Pak už množství cukru roste velmi rychle. „Šumivá vína  demi sec  mohou mít už kolem padesáti gramů na litr,“ říká Nimmertondel. Popíjení sladkého vína má pak vliv nejen na postavu, ale také na trávení toho, kdo ho popíjí.

Sekty se šroubovacím uzávěrem

Některá vína mají bublinek více, jiná méně. Některá jsou drahá, jiná levná. Jejich výběr, a tím i kvalita, jsou dané poptávkou na trhu. „Dnes je plno obchodních řetězců, které prodávají různá šumivá vína včetně italských stolních vín. Těm stačí jen šroubovací uzávěr. Tato vína v sobě mají sice oxid uhličitý, ale  vzniká tam tlak maximálně do dvou atmosfér. Není tedy potřeba používat korkový uzávěr s košíčkem. Tato vína jsou méně alkoholická.

Vína vhodná pro bublinky

Ne každé víno je pro výrobu sektu vhodné. Například v oblasti Champagne to může být jen několik odrůd, jako Pinot Noir, což je Rulandské modré, Chardonnay a stará odrůda Mlynářka. Na Moravě používají vinaři Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a vlašský, Müller Thurgau, ale objevuje se i Chardonnay. A právě na Moravě se v současné době podle Romana Nimmertondela vyrábějí vynikající šumivá vína. „Starý Plzenec, to je tradice a velkovýroba, ale já prosazuju malé vinaře, protože tam jsou kolikrát takové lahůdky, které se jen tak neobjeví,“ uzavírá znalec  vín.

Šumivá vína začali poznávat Evropané už v 17. století. Průkopníkem, který přivedl šumivá vína k dokonalosti, byl mnich Dom Pérignon. Ten už kolem roku 1800 uměl vína velice dobře namíchat tak, aby byla chutná. Dokonce si nasmlouval  skláře, kteří dokázali vyrobit ty správné lahve, které pod náporem bublin nepraskly. Tradice výroby šumivých vín v České republice začíná v roce 1886.

Spustit audio

Související