Kontroly únikových her v Pardubickém kraji: žádná neprošla bez problému

14. březen 2019 11:50

V návaznosti na tragédii v Polsku, kde při únikové hře zemřelo několik lidí, začaly kontroly únikových her i v Pardubickém kraji.

V Pardubickém kraji bylo zjištěno zatím 14 provozovatelů únikových her. Z toho 8 v okresu Pardubice a po 2 subjektech v ostatních okresech. „Je možné, že oficiální počet provozovatelů bude jiný, protože někdo může mít hru tzv. „na černo“, někdo naopak s danou provozovnou skončil,“ upřesňuje Kateřina Shejbalová z oddělení prevence HZS Pardubického kraje.

Čtěte takéPři únikové hře v Polsku vypukl požár, o život přišlo pět dívek

Podstatou únikových her bývá uzamčení účastníků hry v daném prostoru, v některých případech i jejich připoutání, svázání, zakrytí očí šátkem apod.

Kontroly byly v těchto dnech zahájeny v Pardubicích, ostatní okresy mají kontroly naplánované v průběhu následujících dvou měsíců.

Maximální důraz je při kontrolách kladen na vyhodnocení volného úniku osob z hrací místnosti do bezpečného prostoru a omezení používání potenciálních iniciačních zdrojů požáru.

Hasiči kontrolují dodržování předpisů při provozování únikových her

Nikdo neprošel bez problému

Během provedených kontrol už byly odhaleny závady. Žádný z kontrolovaných objektů neprošel bez problémů. „Nejčastěji se zatím setkáváme s tím, že kontrolovaný subjekt nemá danou provozovnu zkolaudovanou pro účely únikové hry. Dále to je chybějící revize na elektroinstalaci a elektrické spotřebiče. Některé otvory (zpravidla dveře), které původně sloužily pro únik osob, byly zmenšené v rámci simulace nějaké hry, což je špatně,“ řekl kontrolor Aleš Janda.

Další kontroly budou probíhat v následujících týdnech i na ostatních okresech v Pardubickém kraji.

autor: pta | zdroj: HZS Pardubického kraje
Spustit audio

Související