Korkové zátky na ústupu?

21. srpen 2014

Leckterý amatérský milovník vína asi zaznamenal, že ne každá lahev s vínem je uzavřená korkovou zátkou. Často jsou do lahve vsazené zátky plastové. Co na to sommeliér?

Jeden ze špičkových znalců vína Libor Nazarčuk ujišťuje, že plastová zátka neznamená, že by snad víno bylo nekvalitní.

„Plastové zátky jsou i u výborných vín. Korkových dubů ubývá a konzumentů vína naopak přibývá. Jde hlavě o typ vína. Pokud je zátka plastová, značí to většinou fakt, že je víno určené k aktuální konzumaci. Naopak vína určená do archivu by měla mít korkovou zátku“ ,dodává Libor Nazarčuk.

Čím lepší víno, tím je cena vyšší. To sice platí, ale dobré víno lze najít i v levnějších cenových kategoriích.

A co má nejraději sommeliér Libor Nazarčuk? S nadsázkou vždy říká, že je v mnohém promiskuitní ve vztahu k vínu. Záleží na mnoha faktorech. Od příležitosti, přes roční období po to, kdo víno vlastně platí. V letním období volí lehká růžová suchá vína.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.