Koronavirus škodí i pardubickým mažoretkám. Sebral jim největší akci posledních let

13. březen 2020

Měl to být vrchol sezóny. Nebo spíš dlouhé řady sezón. Pardubice měly hostit kvalifikační kolo mistrovství republiky v mažoretkovém sportu. Aktuální preventivní opatření to ale znemožnila.

Současné kroky vedení země Veronika Tlapáková z týmu PM Stars chápe. Zároveň přiznává, že to pro ně je čára přes rozpočet, i když ne doslova: „Nemusíme platit žádné sankce, všichni nám vyšli vstříc. Na akci jsme byli pyšní. Nahlášených jsme měli asi 500 sportovců. Pochopitelně jsme vzhledem k situaci museli kolo zrušit a budeme jednat o nových termínech. Záleží na rozhodnutí asociace.“

Domácí cvičení

Pardubické mažoretky mají momentálně pozastavené veškeré tréninky. „Pracujeme na tom, aby děvčata měla nějaké úkoly, aby pracovala doma. Většinou začínáme v létě soustředěním, ale v tuto chvíli nemohu slíbit ani to,“ říká Tlapáková k dalším plánům.

Mazoretky PM Stars

Momentálně podle ní zájem o mažoretkový sport trvá. Nejlepší závodnice patří do výkonnostní třídy A. „Tato děvčata už několik let soutěží a používají složité prvky. O úroveň níž je výkonnostní třída B, ale existuje taky speciální kategorie klasická mažoretka, kdy soutěžící musí projít defilé, což je přechod z jednoho místa do druhého za doprovodu hudby v klasickém kostýmu s čepičkou a kozačkami. Součástí taky je pódiové vystoupení, kdy se dá trochu změnit kostým.“

Na soutěže většinou chodí účastnice ze základní školy. Starší se zpravidla počítají mezi seniorky.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.