Kotlety pečené na kysaném zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. 

Ingredience
  • 4 vepřové kotlety
  • 700 g bílého kysaného zelí
  • 3 nožičky pikantní klobásy
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř

Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Pokud holdujete české kuchyni, tak si na vepřových kotletách pečených na kysaném zelí určitě pochutnáte.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.

U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.

Postup:
Kotlety z obou stran lehce naklepeme, osolíme a okořeníme. Můžete posypat sladkou paprikou nebo grilovacím kořením. Plátky pokapeme nakonec olejem a necháme je chvíli odležet v chladu. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme je na oleji, pak přidáme na kolečka nakrájené klobásy a opět opečeme. Přidáme kysané zelí, kmín a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a rozložíme na dno pekáčku.
Kotlety nejprve nařízneme a z obou stran orestujeme dozlatova. Pak maso rozložíme na zelí. Trochu zelí můžeme dát i na kotlety. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180 - 200 stupňů a pečeme asi 20 -30 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.