Zapečená treska se špenátem. Zdravé a lehké jídlo, které také parádně pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • 6 filetů tresky
  • 1 kg mraženého listového špenátu
  • česnek
  • sůl
  • bílý mletý pepř
  • sladká mletá paprika
  • máslo
  • sýr na posypání

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:
Špenát dáme do hrnce a necháme ho povolit. V hrnci ho pak podusíme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a promícháme.
Tresku dáme na talíř a každý kus z každé strany osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
Připravíme zapékací mísu, potřeme máslem a naskládáme filety tresky. Na ně rozetřeme špenát a dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut. Ke konci špenát posypeme sýrem a necháme ještě dopéct na 5-10 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.