Kotlety po staročesku. Je spousta nápadů, co s tímto oblíbeným kusem masa. Zkuste klasiku předků

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Ingredience
  • 4 kotlety
  • 2 cibule
  • 6-8 středních hub (dvě hrsti sušených namočených)
  • sůl
  • sardelová pasta
  • lžíce hladké mouky
  • olej
  • Koření: bobkový list, paprika, kmín, pepř, muškátový květ, majoránka, nové koření, zázvor

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme, okořeníme staročeským kořením a prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Vyjmeme a do výpeku dáme osmahnout drobně nakrájenou cibuli, namočené houby a sardelovou pastu. Chvíli podusíme a podlijeme. Do šťávy vložíme osmahlé kotlety a dusíme ještě půl hodiny. Podle potřeby ještě trochu podlijeme. Měkké kotlety vyjmeme, do šťávy vlijeme mouku rozmíchanou dohladka ve sklence vody, chvíli povaříme a přeléváme přes maso.

A vepřové kotlety po staročesku jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...