Kotlety po staročesku. Je spousta nápadů, co s tímto oblíbeným kusem masa. Zkuste klasiku předků

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Ingredience
  • 4 kotlety
  • 2 cibule
  • 6-8 středních hub (dvě hrsti sušených namočených)
  • sůl
  • sardelová pasta
  • lžíce hladké mouky
  • olej
  • Koření: bobkový list, paprika, kmín, pepř, muškátový květ, majoránka, nové koření, zázvor

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme, okořeníme staročeským kořením a prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Vyjmeme a do výpeku dáme osmahnout drobně nakrájenou cibuli, namočené houby a sardelovou pastu. Chvíli podusíme a podlijeme. Do šťávy vložíme osmahlé kotlety a dusíme ještě půl hodiny. Podle potřeby ještě trochu podlijeme. Měkké kotlety vyjmeme, do šťávy vlijeme mouku rozmíchanou dohladka ve sklence vody, chvíli povaříme a přeléváme přes maso.

A vepřové kotlety po staročesku jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.