Koupaliště Cihelna v Pardubicích se letos a zřejmě ani příští rok neotevře

14. květen 2022 10:34

Oblíbené letní koupaliště Cihelna v Pardubicích se letos neotevře a s velkou pravděpodobností bude zavřené i příští rok. Město původně připravovalo na letošek jeho celkovou rekonstrukci, kvůli velkému množství dotazů od stavebních firem ale muselo zrušit výběrové řízení.

Magistrát chce brzo vypsat novou soutěž se zapracovanými připomínkami, což ale znamená, že se začátek oprav posune a stavební práce zaberou i rok 2023, řekl primátor Martin Charvát.

Čtěte také

„Zatím mi odborníci říkají, ať počítáme s tím, že koupaliště bude muset být i příští rok určitě také zavřené, pokud vůbec získáme nabídku od dodavatele, abychom byli schopni to udělat. Nikdo nemohl předpokládat, že krize výběrová řízení takhle zkomplikuje,“ uvedl Charvát.

Koupaliště bude letos uzavřené, i když se opravovat ještě nebude. Podle Charváta jsou závady natolik vážné, že je plovárna prakticky v havarijním stavu. Na mnoha místech jsou například popraskané dlaždice, které v minulosti způsobily i poranění návštěvníků.

Nerezová vana místo dlaždiček

Vodní plocha bude obyvatelům města v létě chybět, mohou ale využít ještě takzvanou letní pláž u krytého plaveckého areálu. Po dvou desítkách let je koupaliště značně sešlé. V bazénech odpadávají dlaždičky, které je nutné každoročně opravovat.

Město ze čtyř variant rekonstrukce vybralo jako nejvýhodnější tu, při níž se do bazénu vloží nerezová vana, jejíž stěny jsou uvnitř pokryté světlemodrou fólií. V horní části s přelivovou hranou a výše zůstane keramické obložení.

„Bohužel, tlak na trhu se projevil i v této zakázce. Dotazy byly souboj, jak se dostat do soutěže za každou cenu a dokonce i změnit technologický návrh. To je pro nás nepřijatelné, protože jakékoliv jiné technologické řešení nám prodraží,“ uvedl Charvát.

V minulosti se náklady odhadovaly na více než 60 milionů korun, při současném prudkém růstu cen stavebních materiálů je obtížné výslednou sumu odhadovat. Areál nebude zavřený celý, v provozu zůstane například autokemp. „Všechno udržujeme a čistíme, sekáme trávu,“ řekl provozovatel areálu Petr Ministr. Cihelna má rozlohu více než čtyř hektarů. Rozloha vodní plochy koupaliště je 3500 metrů čtverečních.

autoři: pta , zen | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související