Pardubice připravují rekonstrukci koupaliště Cihelna. Bude zavřené i přes léto

25. říjen 2021 08:52

Pardubické koupaliště Cihelna čeká velká oprava. Areál s kapacitou až 4000 lidí proto bude přibližně rok a půl mimo provoz. Pravděpodobně včetně léta příštího roku.

Areál je z roku 1960, poslední velká rekonstrukce byla v roce 2000, tedy před více než dvaceti lety, což může mnohé napovědět. Problémy jsou dlouhodobě například s obložením bazénů. Dlaždičky totiž odpadávají.

„Každý rok odpadávají rohovníky, odpadávají dlaždičky, a to je pořád nutné do nekonečna opravovat. Každý rok se ta potřeba oprav zvyšuje natolik, že už je to skoro neproveditelné,“ popisoval už loni v létě provozovatel městského koupaliště Petr Ministr.

Lanové centrum a koupaliště Cihelna v ardubicích najdete na pravém břehu řeky Labe, nedaleko soutoku s řekou Chrudimkou

Opravu tak potřebují především bazénové vany. Návrh rekonstrukce počítá s použitím speciálních fólií z tvrdého PVC, laminovaných panelů z nerezu, na rohy by se měly použít keramické obklady atd. Problémové jsou také technologie - různá čerpadla a obecně technické zázemí koupaliště, které se stará o tok vody apod. To je také poplatné době své výroby. Technologie jsou poruchové a hlavně zastaralé a tím pádem i skoro neopravitelné. Proto třeba některé atrakce v posledních letech občas nefungovaly.

Rok a půl oprav

Opravy by měly trvat 16 - 17 měsíců, což nevyhnutelně znamená, že jedno léto bude areál zavřený. Jestli to bude hned příští rok, se teprve uvidí. Zastupitelé zatím udělali první krok ze tří, teď schválili investiční záměr, ale ještě musí odhlasovat přípravu projektu a pak samotnou stavbu. Problém by to ale nejspíš být neměl, protože na potřebě opravit oblíbené koupaliště byla poměrně široká shoda napříč zastupitelstvem. Rekonstrukce by měla stát maximálně 140 milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související