Kouzelné slůvko

Divadelní hra, Nebezpečné vztahy měla v Činoherním klubu premiéru 11. ledna 2006. V roli paní de Rosemonde se v průběhu několika let vystřídaly čtyři dámy, dříve narozené. Alena Vránová, Viola Zinková, Bibiana Šimonová a Kateřina Frýbová.

Když za Alenu Vránovou „naskočila" éterická dáma, herečka a vynikající dabérka, Viola Zinková, které v té době bylo kolem osmdesáti let, na které ale vůbec nevypadala!

Scházely jsme se v dámské šatně, procházely spolu text, říkala jsem jí, odkud na jeviště přijde a kam, kdy si sedne, na jakou repliku vstane, jaké má rekvizity - prostě jsme se obě snažily, aby záskoková zkouška, která nás za týden čekala, proběhla v klidu a rychle.

Při naší poslední zkoušce před záskokem, jsem čekala na Violu v dámské šatně, a když zaťukala na dveře z hlavní chodby, jak jsme byly domluvené, šla jsem jí otevřít.

Za dveřmi stála Viola a vedle ní příjemný muž kolem padesátky, o kterém jsem si myslela, že je to její syn. Všichni tři jsme se pozdravili, a když ten příjemný muž chtěl odejít, Viola ho zarazila a naklonila se k němu.

„Miláčku, kouzelné slůvko!“

Příjemný muž jí něco zašeptal, oba se na sebe usmáli, on odešel a my jsme si šly sednout do dámské šatny.

Mimochodem, to kouzelné slůvko jsem slyšela. Lásko! Ano. Příjemný muž zašeptal Viole, lásko a já se přiznám, že jsem jí v tu chvíli trochu dost hodně záviděla…

Když jsme seděly v šatně, kouzelné slůvko si tam lebedilo s námi. Nevadilo mi a Viole také ne. Dala jsem jí její vytištěnou roli, do které jsem v počítači přidala i aranžmá a další poznámky, a Viola byla nadšená!

„Irenko, to je úžasné! Já na počítači neumím. Vůbec. Všechno mi dělá můj miláček, ten, co mě sem doprovodil. Moje sestra říká, že mě rozmazluje! A že jsem rozmazlený spratek! Ale já se od něho nechávám tak ráda rozmazlovat...“

A pak mi vyprávěla, že jsou spolu třicet let. A jak se mají pořád rádi. A jak ji její miláček, pořád rozmazluje…

Viola Zinková odešla v 92 letech, 18. 10. 2017. Smutnou zprávu oznámil veřejnosti její přítel, její miláček.

Často na jejich kouzelné slůvko vzpomínám. A často příběh Violy, kouzelného slůvka, věkového rozdílu a láskyplného, celoživotního vztahu, předávám dál.

A ještě něco! Moji milí, dneska jsem vám vyprávěla o Viole, protože je první máj! Čas lásky! Čas na polibek pod rozkvetlou třešní!

Žena, která bude dneska políbená mužem, bude celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností a ty nepolíbené uschnou!

Violu její přítel určitě nikdy nezapomněl na prvního máje, pod rozkvetlou třešní, políbit a možná i proto jejich láska nikdy neuschla...

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.