Kovy k plastům. V Pardubicích začnou lidé v červenci třídit plechovky

19. červen 2020 10:08

Lidé z Pardubic už nebudou muset od července nosit plechovky a obaly od konzerv do sběrných dvorů. Radnice ve spolupráci se Službami města umožní i tento typ odpadu třídit do žlutých kontejnerů.

Žluté kontejnery jsou sice na plast, ale společné využívání je výhodné. Už od roku 2007 můžou lidé z Pardubic dávat do žlutých kontejnerů kromě plastů také nápojové kartony, teď tam budou moct vyhazovat i plechové a hliníkové obaly od nápojů, potravin nebo krmení pro zvířata.

Čtěte také

Doteď s kovy museli do sběrných dvorů, takže plechovky z velké části končily ve směsném odpadu.

Pořizovat další typ nádob by bylo nejen drahé, ale problém by byl i s jejich umístěním, shrnul náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO): „Tento systém byl vybrán, protože jsme schopni ho rychle nasadit, protože máme v po městě zhruba 650 kontejnerů na plasty. Stačí na ně pouze nalepit samolepky. Zároveň je to úspora místa, protože každý kontejner zabírá nějaký prostor a kontejnerová stání nejsou nafukovací.“

Žlutá pro plasty, nápojové kartony a kovy

Žluté kontejnery tak bude nutné následně vytřídit. Jejich obsah půjde na třídící linky, aby bylo možné ho použít jako surovinu k další recyklaci.

Místopředseda představenstva Služeb města Aleš Kopecký ale žádá občany, aby s tím opravdu počkali až do 1. července, kdy budou třídící linky připravené. Kovové obaly by také neměly být znečištěné od zbytků potravin nebo chemických látek.

Pardubický hliník

  • Za rok 2019 se v Pardubicích svezlo ze separačních dvorů 183 tun kovů, z toho 23 tun hliníku.
  • Běžná hliníková plechovka váží 20 g, v jedné tuně jich tak je 50 000.

Pardubická radnice za systém odděleného sběru kovů získá podporu od systému EKO-KOM, za každou nádobu dostane 30 korun za jedno čtvrtletí, což bude skoro 78 tisíc korun za rok.

Třídění se městu u kovů a některých surovin vyplatí, u jiných je to naopak. Město například dostane peníze i za vytříděné sklo, teď je výkupní cena 100 korun za tunu. Ale zatímco loni byl zisk za prodej tříděného odpadu skoro 240 tisíc korun, letos naopak budou Služby města doplácet, aby suroviny vůbec někdo vykoupil.

Za tunu papíru a plastu například musí zaplatit okolo tisíce korun. I proto radnice teď mění smlouvu se Službami města, aby se nedostaly do ztráty. Za rok totiž částka za výkup tříděného odpadu může přesáhnout až dva miliony korun.

Spustit audio

Související