Koza na lopatě a vrzající čerpadlo. Nová kniha ukazuje, co roztáčel vítr

25. září 2020

Věděli jste, že větrných mlýnů je celá řada různých typů? Právě tyto stavby společně s mlýnky a větrnými čerpadly mapuje nová kniha autorů Jana Doubka, Břetislava Koče a Radima Urbánka.

„Větrné kolo si většinou představíme se čtyřmi perutěmi, lopatami a přitom může být i s osmi. Sami mlynáři praxí zjistili, že počet lopat nehraje roli ve výkonu. Existují zděné i dřevěné mlýny anebo se zděným základem a vrchní dřevěnou částí. Kromě toho bychom výhradně kolem Ostravy našli malé větrné mlýnky. Časem se dostaly na Slovensko a do Jindřichovic pod Smrkem,“ vypráví Urbánek.

Jako z westernu

Kniha se jako první vůbec souhrnně zabývá větrnými čerpadly. „Znát je můžeme z westernových filmů, kde se objevují u hospodářství anebo u železnice. Třeba snímek Tenkrát na Západě vyloženě začíná tím, jak vrže nenamazané větrné čerpadlo.“

Zděný větrný mlýn

Skoro u každého mlýna se traduje historka, jak si hospodář šel domluvit semletí, k lopatě přivázal kozu a vevnitř mlynář odbrzdil větrné kolo. Doložené to ale nikde není.

A proč publikaci sepsali zrovna tito autoři? „Břéťa s oblibou říká, že jsme praštění lopatou větrného mlýna. Na počátku byla výstava, kterou dělal Honza. Dnes je to největší sběratel předmětů s vazbou k větrným mlýnům,“ přibližuje Radim Urbánek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.