Krajský soud v Pardubicích se vrací ke kauze veřejných zakázek v kladrubském hřebčíně

12. září 2022 09:16

Před krajským soudem v Pardubicích se dnes znovu začne projednávat kauza kladrubského hřebčína. Při velké obnově památky se podle obžaloby skupina obviněných snažila předem dohodnout, jak dopadnou některé veřejné zakázky. A ohrozila tak víc než 200milionovou dotaci na rekonstrukci hřebčína. Většinu obžalovaných už soud potrestal na jaře.

Dořešit zbývá jedna větev složitého případu. Na jaře krajský soud sice potrestal 17 z 21 obviněných, u zbývajících čtyř ale nařídil samostatné projednání. A to kvůli tomu, že se objevují i v dalších trestních kauzách a bylo by tak třeba čekat na jejich výsledek.

Konkrétně to jsou stavební firmy Metrostav a Metrostav Infrastructure, Cettus a Jiří Mottl, bývalý oblastní ředitel Metrostavu. Jejich podíl na celé kauze bude soud řešit dnes.

Podmíněné tresty a pokuty

Tresty, které už v případu padly, byly výrazně přísnější než předchozí rozsudky. Ale stále to byly podmíněné tresty a pokuty. Soud sice potvrdil, že zástupci investora, budoucí dodavatelé i technický dozor postupovali jako organizovaná skupina, žádná škoda ale fakticky nevznikla. Soutěž na přestavbu hřebčína byla tehdy zrušená. Státní zástupce nebyl spokojený, u některých obviněných navrhoval nepodmíněné tresty. Proto ani tato hlavní část kauzy není stále uzavřená.

Jednání u krajského soudu v Pardubicích je nařízené na dnešek a případně ještě zítřek. Pokud se tedy nestane nic mimořádného, měli bychom znát rozsudek u zbytku obviněných během dvou dnů.

Spustit audio

Související