Kristýna Badinková Nováková: Na Jindřišku z Pelíšků jsem dodnes pyšná

Ačkoliv je to 25 let, bude navždy spojená s postavou Jindřišky v legendárních Pelíšcích. První roli ale získala už ve snímku Výchova dívek v Čechách v roce 1996. Jako sedmiletá si zahrála školačku Agátu, právě tam si jí Jan Hřebejk všimnul a do Pelíšků ji obsadil.

Herečka Kristýna Badinková Nováková se narodila v Praze. Část dětství strávila v Egyptě. Na střední škole studovala cestovní ruch a pak DAMU, Katedru alternativního a loutkového divadla. Působila kromě jiného v Disku, v Rubínu a teď hlavně ve Studiu Divadlo DVA. Má dvě dcery a syna. Jejím manželem je choreograf a tanečník Viktor Badinka, bratr herečky Michaely Badinkové. Ostatně jeden titulek rozhovoru s Kristýnou Badinkovou Novákovou zní: „Krásně bláznivá rodina.“

Není vám už protivné, když vás pořád novináři představují jako Jindřišku z Pelíšků?

Musím říct, že vlastně ne. Možná by spousta hereček už chtělo, aby bylo spojováno s více rolemi, ale tak ta Jindřiška je asi tak zapamatovatelná. Svým způsobem jsem na tu roli dodnes pyšná. Nechci to zakřiknout, ale asi se mi lepší film už nepodaří natočit. Takže asi jsem radši, než kdybych byla spojovaná s nějakým špatným projektem, který se nepovedl.

Někde jste říkala, že jste byla tehdy 16leté trdlo, které si neuvědomovalo, s jakými hvězdami hraje, a že kdybyste tu příležitost dostala dnes, tak byste si daleko lépe dokázala vychutnat a nasát atmosféru, která byla všude kolem.

To je pravda. Zatím si pořád stojím, protože je to tak. Tehdy jsem si vůbec neuvědomovala, s kým mám tu čest točit. Myslím, že postupem věku bych opravdu nasávala víc a vážila si toho víc, víc bych vnímala.

Kristýna Badinková Nováková

Mám pocit, že daleko důležitější, především pro váš osobní život, je seriál Temný kraj. Říkám to správně?

Tento projekt mám moc ráda. Tak asi narážíte na to, že je to moje srdcovka v tom smyslu, že jsem se na tom projektu samozřejmě seznámila s mým současným manželem, takže byl mi nějak osudový. Taky jsem ten projekt opravdu měla moc ráda, protože tam se šla strašně fajn parta lidí. K tomu seriálu mám i osobní vztah.

Je něco, co máte s postavou, kterou tam hrajete, společného? Čtete detektivky?

Detektivky nečtu a ani se moc nedívám na seriály, ale musím říct, že mám od mala takovou zvláštní zálibu, a to je sledovat lidi. Nemyslím tím teda nějaký tajný sledování, ale velmi ráda jsem si už na střední škole sedávala do kavárny a sledovala jsem okolí. A taky často tohle mám třeba o Vánocích nebo kdykoliv jdu sama se psem a koukám se do oken, tak si představuju příběhy těch lidí. Tak to je možná taková detektivní činnost.

Na co se teď nejvíc těšíte?

Teď mě čeká natáčení seriálu pro Českou televizi. Je to volné pokračování seriálu Ochránce a pokračování by se mělo jmenovat Ratolesti. Každý díl je věnovaný dětem, problémům s dětmi. A musím říct, že jsem byla zatím na jednom natáčecím dni a je tam milá a příjemná atmosféra a taková jako hrozně inspirující.

Poslední otázka je od umělé inteligence: Jaká je vaše vysněná role?

Není to žádná konkrétní, ale třeba bych si přála, co se týká divadla, zahrát si opravdu nějakou dramatickou roli, protože poslední roky mám štěstí na komedie, i když trošku s nádechem nějakého smutku. Ale chtěla bych vyloženě dramatickou roli, do které bych se mohla opravdu vžít a opřít a byla by ve mně ještě tři hodiny po představení. Tak nějakou takovou roli bych byla ráda, kdyby se mi poštěstila.

Proč jí v seriálu Temný kraj vzali pistoli a co se musela Kristýna Badinková Nováková kvůli seriálu naučit? Jak vzpomíná na práci letušky? Dokáže si představit, že by začala režírovat?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.