Kromě Číňanů sfouknul všechny. Český robot řádil na mezinárodní scéně

4. září 2019

Student pardubické elektrotechnické školy Jakub Ešpandr z Dolních Libchav uspěl na celosvětové soutěži RoboRave. V ostré konkurenci se ve dvojici s Jakubem Brandejsem propracoval na 5. místo, tedy hned za čtveřici domácích soupeřů.

Co bylo úkolem? „Stoprocentně autonomní robot musí vyhledat svíčky na herním poli. Po obvodu má vymezené hraniční čáry. Rozestavení svíček volí rozhodčí. Robot je musí během tří minut vyhledat a sfouknout. Nesmí do ničeho narazit a ani vyjet z herního pole,“ popisuje Ešpandr.

Pořád je co zlepšovat

Celková konstrukce robota zabrala podle jeho slov okolo 300 hodin a programování bylo v řádu 1 000 hodin. „Dal by se ještě posouvat počet senzorů, aby byl robot rychleji schopný detekovat svíčky. Konstrukce by se dala odlehčit a podobně.“

Stroj je primárně konstruovaný na soutěž. Principy jeho fungování by se ale daly využít v praktickém životě. „Podvozek představuje jakýsi základ pro robotické vysavače. Umí samostatně jezdit a vyhýbat se překážkám. Kdyby se nadstavba na hašení svíček zvětšila, tak by mohla detekovat pohyb lidí, zvířat, oheň při požárech a podobně,“ myslí si Ešpandr.

Základ konstrukce představuje válec, na kterém je 64 senzorů. Vespod má senzory na čáru a čtyři kolečka pro pohyb. Svíčky sfoukává s pomocí vrtule. „Pro zlepšení vzhledu mě napadlo použít podsvícení a displej, kde se zobrazují různé stavové informace o teplotě, vlhkosti, rychlosti točení motorů a podobně. Díky plexisklu jsou vidět komponenty a součástky. Když detekuje svíčku, svítí červeně, když překážku, tak modře.“

Čína zaujala

Oba studenti si soutěž pochvalovali. „Předčila moje očekávání. V Číně to je jiné než tady. Víc zmatečné, všechno rychlé, spousta lidí, ale je to tam pěkné,“ komentuje Jakub Brandejs svůj aktuální zážitek.

Na akci dorazilo přes 1700 soutěžících z 15 zemí. České duo postoupilo do finále. Domácí Číňané brali všechny příčky od první do třinácté kromě 5., 6. a 12. místa.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související