Soutěž řemeslníků: Virtuální zedničina, i staveniště v centru Mýta

17. září 2018

Už poosmé zaplní náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě mladí řemeslníci, aby změřili své síly a dovednost. Startuje soutěž na podporu technického školství a propagaci učebních oborů Řemeslo/Skill 2018.

Letos soutěž opět trhá rekordy a překonává své předchozí ročníky: „Narostlo to do největšího rozměru, co máme za osm ročníků. Přihlásilo se 68 soutěžících z České republiky i zahraničí,“ říká organizátor Hynek Míka.

Staveniště v centru města

Od úterý do čtvrtka se na náměstí vystřídají učňové několika oborů: „Soutěž má svým způsobem originální charakter. Soutěžící připraví stavby a do těch staveb nastoupí další obory jako montéři suchých staveb, instalatéři, obkladači a dělají v tom svá zadání.“

Letošní novinkou bude nový počítačový program pro zedníky: „Program vás přenese na virtuální staveniště, kde si každý může vyzkoušet zásady zdění. Vyberete si úkol, kde máte něco postavit a pomocí ovladačů tu stavbu začnete realizovat. S tím, že program vás nepustí dál, pokud nedodržíte zásady zdění.“ Vyzkoušet si tuto zajímavou novinku může každý, kdo se přijde podívat.

Prezentace škol i odborníků

Nejzajímavější podívaná čeká na příchozí, podle Hynka Míky ve středu: „To tam budou všechny obory, všech 68 soutěžících pracujících na svých úkolech.“ Kdo by chtěl přiložit ruku k dílu a vyzkoušet si nahazovat omítku, nebo přilepit obklady, ten bude mít prostor ve čtvrtek.

Součástí soutěže bude přehlídka škol a učebních oborů z Pardubického kraje. Navíc nebude chybět ani možnost setkat se a poradit s odborníky v oboru obkladač, montér suchých staveb, nebo zateplení.

Spustit audio

Související