Kuchař na Dakaru čaruje s konzervami. Umí i knedlíky a dort

Kuchař a steward Libor Vaněk
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kuchař a steward Libor Vaněk

Vařili jste někdy v polních podmínkách? Vyprávět o tom může Libor Vaněk, který už čtyřikrát dělal kuchaře během Rallye Dakar. Týmu v čele s Martinem Prokopem dává servis, který si dřív museli pracně zajišťovat sami jezdci.

„Máme obytná auta, kde si vezu celou kuchyň. Jsou tam plynové sporáčky, indukce, hrnce. Konzervy nám přivážejí v kamiónech. Když nestíháme, můžou kluci využít centrální catering. Snažím se ale připravit aspoň polévku, což je základ a nejvíc pomáhá,“ říká.

Samý písek

Ze čtyř Dakarů byl pro Vaňka nejzajímavější ten první. „Člověk přišel do něčeho úplně nového. Musel se nějakým způsobem zhostit daného úkolu. Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu. Výzvy mám rád.“

Kachna se zelím a knedlíkem od Libora Vaňka

Čtvrtý Dakar se pro změnu jel místo v Jižní Americe v Saudské Arábii. A zase bylo všechno jiné. „Jeli jsme a nevěděli jsme, jak to tam je s potravinami. Ovoce, zelenina, mléčné výrobky se musí dokupovat přímo na místě. Supermarkety najdete výhradně ve větších městech. Na ulicích nekupujeme nic, protože tam není známý původ. Bereme jenom balené zboží.“

Velkou potíž nejenom pro kuchaře pak představuje písek. „Když přijedete do bivaku, je tam písčitá poušť obehnaná plotem. Zafouká vítr a máte písek všude. Musíte tedy postavit auto tak, abyste byli co nejvíc v závětří. Občas ale stejně foukne i do jídla.“

Domácí strava

Se současnou výbavou se i na Dakaru daří chystat chutná jídla. „Snažím se připravit něco podobného jako mají doma, klidně třeba i knedlíky. Zkoušeli jsme taky buchty anebo dorty na narozeniny. Otevřete ledničku a přemýšlíte, co z čeho udělat, aby to aspoň trochu vypadalo. Podmínky jsou bojovější, takový pionýrský tábor,“ usmívá se.

Libor Vaněk bydlí v Chrudimi. Pracuje v soukromé konzervárně v Pardubicích. A právě přes ni vedla cesta až na Dakar. „Maso a další věci tam musíte dopravit. Než se dovezou, tak jsou na lodi měsíc bez elektřiny. Proto opravdu musí být v konzervách, aby byly trvanlivější.“

Spustit audio

Související