Kuřátka, kohouti i vážky v centru Pardubic. Kde se vzala domovní znamení?

18. duben 2023

Hlavu vzhůru. Chodíme kolem nich možná denně. Autor domovních znamení Oldřich Karel se narodil před 111 lety a jeho díla nás provázejí dodnes.

„Z keramiky modeloval a začal dělat obrovské plastiky. Domovní znamení představuje svého druhu orientační systém. Volil pro ně kuřátka, kohouty, oráče, hrající si děti. Možná chtěl do Pardubic dostat venkov. Je v tom energie, něha, pokora, prostě všechno. Z jeho děl jde ta energie, něco navíc. Charisma, které se nedá uchopit slovy, ale cítíme ho srdcem,“ říká umělkyně Barbora Myo, která pečuje o Karlův odkaz.

Výstava na spadnutí

Výtvarnice učí děti kreslit a právě Oldřich Karel je pro ně prý tím nejlepším vzorem. „Renesanční člověk, který toho během života hodně zvládnul a navíc je z Pardubic. Jeho práce tedy můžou vidět. Učím je přes něj pracovat s hmotou. Modeloval, sochařil, maloval, kreslil. Svým třem dětem se neuvěřitelným způsobem a na sto procent věnoval. Vychovával příkladem. Třeba ukazoval, jak hrát nohejbal a zlomil si u toho kotník. Jeho syn, tedy akademický sochař a světoznámý výtvarník Marian Karel, mi o tom vyprávěl.“

Barbora Myo postupně nakupuje Karlovy grafiky a ráda by mu udělala výstavu. „Nechci, aby jeho práce zapadly. Protože nemám prostory, sponzory, dotace, bude to výstava on-line na stránkách Akční galerie. Kdyby někdo věděl, kde domovní znamení jsou anebo měl jiné informace, může se ozvat. Prý na Višňovce stavitelé domovní znamení zadělali fasádou, což mi je velmi líto. Myslím si, že by bylo důležité historii zanechat. Třeba u nádraží jsou nádherné vážky. Seznam ulic můžu připravit.“

V první třídě dostal Oldřich Karel dvojku z kreslení. „Maminka mu koupila omalovánky a poctivě to vytáhl na jedničku. Jako jeden z mála Čechů měl ve své době doma lis. Udělal stovky litografií, ex libris, už tehdy byly šestibarevné. Uznávali ho v Anglii, v Itálii, po celé Evropě. Pobýval často v přírodě. Maloval obrazy z Polabí, na Vysočině dokonce měl takový sroubek. Vytvořil i boží muka jako poctu patronu malířství svatému Lukášovi a patronům keramiků Adamovi a Evě. Pravidelně se mu tam jezdím poklonit, zapálím svíčku a chci nést jeho odkaz dál,“ ujišťuje Myo.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související