Kuře na citronech. Netradiční recept v němž se snoubí dvě tradiční chutě

Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Super lehké jídlo s kuřecím masem, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept. Když nevíte co vařit, koupíte si kuře, protože má nekonfliktní chuť a je rychle hotové.

Skvělý recept, kdy se spojí chuť kuřete s citrony. Tip na skvělý oběd nebo večeři. Kuřecí maso s citrony uspokojí i ty nejvybíravější.

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme ale hodně zajímavý recept.

A co budete pro kuře na citronech potřebovat?

1 kuře naporcované na osminky
1 cibule
2 citrony
6 stroužků česneku
400 ml kuřecího vývaru
125 ml suchého bílého vína
60 ml olivového oleje
několik snítek tymiánu
pepř
sůl

Citron, citrus, ovoce (ilustrační foto)

A postup pro přípravu této kuřecí lahůdky:
Naporcované kuřecí maso osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na kolečka, citrón a cibuli na plátky.
To vše spolu s několika snítkami tymiánu a olejem smícháme v míse.
V hrnci rozpálíme olej a postupně opečeme kousky masa ze všech stran, aby se zatáhlo a lehce zhnědlo. Pak přidáme ostatní suroviny z mísy a vše chvíli restujeme.
Nakonec vše zalijeme vínem, prohřejeme, přilijeme vývar a vše přivedeme k varu.
Pak hrnec přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Pečeme asi 40 minut.
Příloha: brambory.

Navíc pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.